Göç

Sığınmacılar sınıra yürüyor

Edirne Otogarı'nda toplanan Suriyeli sığınmacılar Yunanistan'a geçebilmek için bekliyor. Yüzlerce sığınmacı ise TEM otoyolundan yürüyerek Edirne'ye girmeye çalışıyor.

Konular: Türkiye, Göç
Edirne'de bir araya gelen Suriyeli sığınmacılar D-100 karayolundan sınıra yürüyor. [Fotoğraf: DHA]

edirne'de gece ayrısı kente girerek otogarda bekleyen 250 suriyeli mültecinin ardından, salı sabahı da çantaları sırtlarında yaklaşık 800 suriyeli, tem otoyolundan yürüyerek edirne'ye girmeye çalıştı.

sığınmacıların önünü polis ve jandarma kesti. edirne il jandarma komutanlığı ekipleri tarafından durdurulan sığınmacılar güvenlik güçlerine tepki gösterdi. mülteciler; "burası türkiye, israil değil", "önümüzü açın gidelim" diye sloganlar attı.

yunanistan'a gitmek için geceden bu yana edirne otogarı'nda toplanan sığınmacıların bekleyişi ise sürüyor. sosyal medyada haberleşerek otogarda sabahlayan, aralarında çocuk ve kadınların da olduğu sığınmacıların sayısı sürekli artıyor. polis bir yandan güvenlik önlemlerini artırırken, bir yandan da suriyelileri istanbul'a geri dönmeleri konusunda ikna etmeye çalışıyor.

sayıları 300'ü bulan sığınmacılar yunanistan'a ve oradan da almanya'ya gitmek isterken, otogarda toplanmayı önlemek için, kentin farklı noktalarında yapılan kontrollerde yakalanan sığınmacılar da istanbul'a gönderiliyor.

''denizden korktuğum için karayolunu tercih ettim''

sığınmacılardan salih ahmed yaklaşık iki ay önce suriye'den istanbul'a geçtiklerini, burada bir süre çalışıp para biriktirdikten sonra edirne'ye geldiklerini anlattı.

ahmed, ''ağabeyim, annem ve kardeşlerimin hepsi almanya'ya gitti. bir tek ben, eşim ve çocuklarım kaldık. ailem deniz yoluyla gitti. denizden korktuğum için ben karayolunu tercih ettim. çocuklarım olmasaydı belki deniz yolunu denerdim'' dedi.

ahmed başka seçenekleri olmadığını, bu nedenle sonu ne olursa olsun mutlaka avrupa'ya gideceklerini söyledi.

kontroller arttı

bu arada almanya'nın 400 bin sığınmacıyı kabul edeceği söylentisi üzerine, sığınmacıların toplu olarak yunan sınırını geçme kararı aldıkları bilgisini edinen polis ve jandarma ekipleri, kent girişlerindeki kontrollerini artırdı.

kent girişlerindeki edirne jandarma komutanlığı'nın kontrol noktalarında yakalanmamak için sığınmacılar, bu noktalara birkaç kilometre kala araçlarından inip, şehir merkezine tarla yollarından geçerek otogara ulaşmayı deniyor.

bu şekilde kente girmek isteyen 150 kişilik grup otoban çevresindeki tarlalarda tespit edilirken, il emniyet müdürlüğü, sayılarının artacağı tahmin edilen sığınmacılar nedeniyle çevre illerden takviye yaptı.

türkiye’nin batısında, karadeniz kıyılarından başlayıp ege denizi'ne kadar 472 kilometrelik hat boyunca uzanan bulgaristan ve yunanistan sınırı tarihinin en yoğun geçişlerine sahne oluyor. geçtiğimiz günlerde bir ilk yaşandı. edirne valiliği'nin 10 eylül'deki açıklamasına göre, sadece bir günde sınırı yasadışı yollardan geçmeye çalışan 712 kişi yakalandı. sığınmacı trafiğinin arttığı 2015'te günde ortalama 100-150 kişi hakkında işlem yapmaya başladıklarını söyleyen edirne valisi dursun ali şahin, yaşanan bu ani yükselişe bazı avrupa ülkelerinin sığınmacı kabul ettiğini duyurmasının sebep olduğunu savunuyor.

kaynak: anadolu ajansı, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;