28 Şubat davası

'Sıkılmış limon gibi hissettim'

28 Şubat davasında şikayetçi olarak dinlenen eski askeri hâkim Hasan Tüysüzoğlu, TSK'dan ihraç edildiği dönemi anlatırken gözyaşlarına hâkim olamadı. Tüysüzoğlu "Kendimi sıkılmış ve çöpe atılmış limon gibi hissettim" dedi.

28şubat sincan tank main
28 Şubat'taki Milli Güvenlik Kurulu öncesinde Ankara'nın Sincan ilçesinde tanklar yürütüldü. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı-Arşiv]

ankara 5. ağır ceza mahkemesi'nde görülen 28 şubat davasında, tanıkların ve şikayetçilerin dinlenmesine devam edildi. türk silahlı kuvvetleri'nden ihraç edilen eski askeri hâkim hasan tüysüzoğlu, o süreçte kendisinin ve ailesinin baskı gördüğünü, hukuk fakültesi mezunu kızının adalet bakanlığı'nın sınavını kazandığı halde mülakatta elendiğini anlattı. 

tsk'yla ilişiğinin kesildiğini gazeteden öğrendiğini söyleyen tüysüzoğlu herhangi bir soruşturma geçirmediğini söyledi:

"kendimi sıkılmış, çöpe atılmış bir limon olarak hissettim. kızlarımın başı kapalı, orucumu tutuyorum, namazımı kılıyorum. suçum buysa cezaya razıyım."

bu sözleri söyledikten sonra ağlamaya başlayan tüysüzoğlu’na mahkeme başkanı fevzi şıngar su verdi.

yasal dokunulmazlıkları olduğu halde tsk’dan birçok subayın ihraç edildiğini belirten tüysüzoğlu, ankara barosu'nun kendisine avukatlık izni vermediğini ve avukatlığa uzun hukuki mücadele sonrasında dönebildiğini söyledi. tüysüzoğlu "irtica korkusu yanlıştır" dedi ve kendilerinden özür dilenmesini istedi. 

"beni zindana atanlar sana az bile yapmış"

davada tsk'dan ihraç edilen bir başka isim, eski tabip kıdemli albay profesör doktor mustafa kahramanyol da şikayetçi olarak dinlendi. gülhane askeri tıp akademisi'nden (gata) mezun olduktan sonra nato'da farklı görevlerde bulunduğunu belirten kahramanyol, kulak tedavisinde özel bir sistem geliştirdiğini anlattı. kahramanyol bu çalışmalara rağmen neden ihraç edildiğini anlattı: 

"tsk'yla 'bilimsel katkısı yok', 'eşi kapalı', 'tarikatçı' denilerek, ilişiğim kesildi. ilk eşimin başının kapalı olduğu söylenmiş. ilk eşim hekimdi ve başı kapalı değildi. kapatmış olsaydı makbul olurdu. çevik bir’in evine gitmişizdir, o da bize gelmiştir. eşimin başının kapalı olmadığını bilir. karara imza atarken vicdanı sızlamadı mı? hiçbir tarikata mensup değilim. tarikatçı değilim ki emrimdekilere tarikat propagandası yapayım. kızım birleşmiş milletler'de bir sınavı kazanmış, ataması yapılmamıştı. benden dolayı..."

ordudan ihraç edildikten sonra dönemin cumhurbaşkanı süleyman demirel'i ziyaret ettiğini anlatan kahramanyol yaşanan diyaloğu şöyle anlattı:

"demirel’e 'benim tsk’dan atılmamı ne dediler de imzaladınız' diye sordum. 'hatırlamıyorum' diye yanıt verdi. sonra bana 'başbakanlığım döneminde beni zindana atanlar, sana az bile yapmış' dedi." 

kahramanyol bir soruyu yanıtlarken, "ben sıradan bir adam değilim. tsk'da benim gibi bir adama köpek muamelesi yapılıyorsa, yazıklar olsun onlara. cümle alem biliyor ki, tsk'da komutan emreder, sicil değişir. bunu inkar eden kendisine aynada baksın" ifadelerini kullandı.

kaynak: anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;