Ekonomi

Sikorsky ile helikopter anlaşması

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş, Skorsky firmasıyla ortak helikopter üretimi için 3.5 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

[Fotoğraf: AFP]

savunma sanayii müsteşarlığı, türk havacılık ve uzay sanayii a.ş (tusaş) ile skorsky arasındaki anlaşmanın detaylarını yazılı bir açıklamayla duyurdu. 

tusaş, ana yükleniciliğinde yürütülecek olan “türk genel maksat helikopteri programı” kapsamında, savunma sanayii müsteşarlığı (ssm) ile alt yüklenici sikorsky aircraft ve diğer yerli alt yüklenici firmalar arasında, sözleşmeler imzalandı. program kapsamında, 109 adet t70 kara şahin helikopteri, önümüzdeki 10 yıl süresince türkiye’de lisans altında üretim modeliyle, 6 farklı kuruma teslim edilecek. 

helikopterler kara ve hava kuvvetleri, jandarma genel komutanlığı, özel kuvvetler komutanlığı, emniyet genel müdürlüğü ve orman genel müdürlüğü'nün kullanımına sunulacak.

ana yüklenici tai, t70 helikopterlerinin kabin, kokpit, kuyruk konisi, yatay ve dikey kuyruk, ana ve kuyruk rotor palleri gibi tüm önemli yapısal parçaların üretimini, nihai montaj işlemlerini, testlerini ve entegre lojistik desteğini sağlayacak.

aselsan, temel elektroniğinin geliştirilmesi ve entegrasyonunu ve sikorsky ile birlikte helikopter kokpiti geliştirilmesini üstlenecek. 

tusaş motor sanayii a.ş. (tei) şse t-700 motorunun üretimini; alp havacılık ise iniş takımları, dişli kutusu detay parça üretimi ve dinamik parçalarının üretim ve montajını gerçekleştirecek.

t-70’in gelecekte potansiyel ülkeler için ihracatı da planlanıyor.

amerikan sikorsky firması 1925'den beri hava araçları üretiyor. 

firmanın 1940'ta geliştirdiği r-4 helikopteri tarihin ilk toplu olarak üretilen helikopteri oldu. 

kaynak: reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;