İsrail

Şimon Peres Kudüs'te toprağa verildi

İsrail’in eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in cenaze töreni, Kudüs’te sıkı güvenlik önlemleri altında düzenlendi. Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın da cenaze törenine katılması ve İsrail Başbakanı Netanyahu'nun elini sıkması, Filistinli gruplar tarafından tepkiyle karşılandı.

abd başkanı barack obama, almanya şansölyesi angela merkel, fransa cumhurbaşkanı françois hollande başta olmak üzere çok sayıda ülke lideri cenaze törenine katıldı.

[[Fotoğraf: Reuters]]

cenaze törenine türkiye’den, israil ile normalleşme sürecini de yürüten dışişleri bakanlığı eski müsteşarı ve türkiye'nin bm daimi temsilcisi feridun sinirlioğlu katıldı. ürdün, mısır, fas gibi israil ile barış anlaşmaları imzalayan arap ülkelerden heyetler de peres'in cenazesindeydi. filistin yönetimi başkanı mahmud abbas dışında arap liderlerden katılım ise olmadı.

mısır’ı dışişleri bakanı sami şükri temsil etti.

katılma ve katılmama tartışmaları

filistin devlet başkanı abbas’ın peres için batı kudüs’te düzenlenen cenaze törenine katılma kararı ve taziye mesajı yayınlaması, filistin halkı ve filistinli direniş grupları tarafından tepkiyle karşılandı.

[[Fotoğraf: Reuters]]

hamas sözcüsü sami ebu zühri, yaptığı açıklamada, “abbas’ın peres’in cenaze törenine katılması şehitlerimizin ve filistin halkının yaşadığı acıların hafife alınması anlamına geliyor. filistin halkı, kana ve başka soykırımlara imza atan peres’in ölümünden büyük bir memnuniyet duymaktadır” ifadelerini kullandı.

filistin halk kurtuluş cephesi (fhkc) merkez komitesi üyesi kayid gul ise abbas’ın, peres’in cenazesine katılmasını 'üzüntü verici' olarak nitelendirdi. gul, peres’in, israil’in silahlanmasının ve nükleer projesinin babası ve filistin halkının kanı eline bulaşmış biri olduğunu kaydetti.

israil'de medya ise ülke sınırı içinde yaşayan filistinlilerin önde gelen figürlerinin cenazeye katılmamasını eleştirdi.

bahreyn dışişleri bakanı’nın taziyesine eleştiri

israil ile barış anlaşması bulunmayan bahreyn’in dışişleri bakanı şeyh halid bin ahmed al halife’nin twitter üzerinden taziye mesajı yayınlaması ülkenin muhalif kesiminin tepkisini çekti. iran’a yakın arap medya kuruluşları da bu taziye mesajını eleştirildi. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;