Türkiye - Rusya ilişkileri

Şimşek: Rusya ile ilişkilerin en kötü faturası 9 milyar dolar

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Rusya ile ilişkilerde gerçekleşebilecek en kötü senaryonun Türkiye'ye maliyetinin 9 milyar dolar olacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

ntv yayınında konuşan başbakan yardımcısı mehmet şimşek, rusya ile ilişkilerin ekonomik yansımasına değindi. şimşek, "en kötü senaryo, rusya ile sıfır ilişki olacağını varsaysanız 9 milyar dolarlık bir rakamdan bahsediyorsunuz" diye konuştu.

"etki o boyutlar içerisinde olmayacak. çünkü zaten son 1 yıl içerisinde, yıllıklandırılmış olarak ekim ayı itibarıyla rusya'ya olan ihracatımız neredeyse yüzde 30-40 düşmüş. turist sayısında 603 bin azalma var. oradaki yatırımlar, müteahhitlik hizmetlerinde, proje miktarında bir yavaşlama söz konusu. en kötü senaryo, rusya ile sıfır ilişki olacağını varsaysanız 9 milyar dolarlık bir rakamdan bahsediyorsunuz." 

bu rakamın türkiye'nin kaybı olmayacağına dikkati çeken şimşek, şunları kaydetti:

"bu kayıp olmaz tabii. o zaman türkiye'nin de oradan almayacağı bir sürü ürün var. sadece hurda ithalatı 4 milyar dolar civarında. bizim yaptığımız senaryo analizi var. senaryo analizinde tabii ki bir miktar etki öngörüyoruz. vatandaşlarımız rahat olsunlar. rusya ile olan ilişkilerin etkileri, bunu telafi edici adımlar, caydırıcı adımlar, yapısal çözümler anlamında her türlü çalışma en detaylı şekilde yapıldı, hazır. biz bu krizi tırmandırmak istemediğimiz için bu aşamada sorunların diyalogla çözülebileceğine inandığımız için fazla bu konularda detaylara girmiyoruz. ben hiçbir senaryoda sıfır ilişki öngörmüyorum. etki milli gelirin yüzde 0,3-0,4'ü civarında söz konusu olabilir. o da kısmen rusya'nın ekonomik durumu, kısmen de bu gerilimin kısa vadede etkileriyle ilişkili."

kaynak: ntv

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;