Ekonomi

Şimşek: Yapsınlar Nobel'i hak ederler

CHP'nin açıkladığı seçim vaatlerinin bütçe açığını 9 kat arttıracağını söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kaynağın üçte birini açıklasınlar, CHP'ye oy vereceğim" dedi. Şimşek, ekonomiyi krize sokmadan vaatlere gereken kaynağı bulmaları halinde CHP'nin "Nobel ödülünü hak edeceğini" söyledi.

maliye bakanı mehmet şimşek, cnn türk televizyonunda chp’nin seçim vaatlerine değerlendirdi. şimşek, “bu vaatlerin kaynağının üçte birini açıklasınlar, ben chp’ye oy vereceğim” dedi. bakan şimşek, muhalefetin vaatlerinin popülist olduğunu ve uygulanması halinde ekonomiyi krize sokacağını savundu.

“vaatlerin cari açığı patlatacağını” söyleyen şimşek, muhalefetin bu vaatleri destekleyecek kaynağı göstermesi halinde “nobel ödülü hak edeceğini” söyledi.

‘ek maliyet 149,5 milyar lira’

şimşek, “ya sayı saymasını bilmiyorlar ya da hiç ekonomi yönetmediler. biz dün bu vaatlerin maliyetlerini çıkardık. bu vaatlerin ek maliyeti en az 149,5 milyardır” diye konuştu.

gelecek yıl bütçe açığını 16 milyar lira olarak öngördüklerini belirten bakan şimşek, emekli maaşının vaat edildiği gibi bin 500 liraya çıkarılması halinde 37,5 milyar lira ilave bütçe gerektiğini söyledi.

bayramlarda fazladan birer maaş verilmesi durumundaysa 26 milyar lira ek bütçe gerekeceğini söyleyen ekonomi bakanı, bütçe açığının dört katının aşıldığına dikkat çekti.

“bunlar içi boş vaatler. bunlar gerçekleşse, türkiye yeniden imf’nin kapısını çalar” diyen mehmet şimşek, işsizlere asgari ücret karşılığı eğitim vaadinin maliyetinin ise 8 milyar lira olacağını söyledi. bakan şimşek, “bu vaatlerin uygulanması kriz çağrısıdır, imf çağrısıdır” dedi.

şimşek, aile sigortası kapsamındaki engellilere ilave 400-600 lira yaşam aylığının maliyetinin 6,8 milyar lira olduğunu söyledi.

bakan şimşek, ekibinin hesaplamalarına göre okullarda ücretsiz öğle yemeği vaadinin 5 milyar liraya, sağlık hizmetlerinden alınan katılım payının kaldırılması vaadinin ise 2,5 milyar liraya mal olacağını belirtti.

‘biz aptal mıyız?’

bakan şimşek, cumhurbaşkanı erdoğan’ın ‘koalisyon iflas getirir’ sözü hatırlatıldığında, ”bu yaklaşımla getirir” dedi.

mazot fiyatlarını örnek gösteren bakan, “biz de seçim kazanmak isteriz. biz aptal mıyız? niye bunları uygulamaya koymuyoruz? bu bizim ithal ettiğimiz bir ürün. biz mazottan aldığımız vergiyi eğitime, sağlığa harcıyoruz” diye konuştu.

türkiye’nin enerji ithalatına yılda 55 milyar dolar ödediğini belirten şimşek, “bir ürünün fiyatını üçte birine indirirseniz, onun tüketimi artar. bu zihniyet tüketecek yakıt bulamaz” diye konuştu.

“bakanlık mükemmel değil, hatalar olabilir” diyen şimşek, görev süresince vergiyi hiçbir zaman siyaset aracı olarak kullanmadıklarını söyledi.

‘nobeli hak ederler’

chp’nin vaatlerindeki harcamalar ile kaynakların tutarsız olduğunu söyleyen şimşek, “hangi vergileri arttıracaklarını, nereden borç bulacaklarını, cari açığı patlatmadan, türkiye’yi krize götürmeden bütün bunları yapsınlar, nobel ödülünü hak ederler” dedi.

şimşek, “çıksınlar bana kaynağını ortaya koysunlar. ben de chp’ye oy vereceğim derim. bırak 149,5 milyar lirayı, üçte birini açıklasınlar ben chp’ye oy vereceğim” dedi.

“merak ediyorum bunu kemal derviş’e sormuşlar mı” diyen şimşek, “bunu uygulamanızın ilk yılı sonunda hiper enflasyonu göze almazsanız, imf’nin kapısını çalarsınız. chp’nin içinde hazineden, maliyeden arkadaşlar var. merak ediyorum buna inanıyorlar mı” diye konuştu.

‘geçici kriz değil yavaşlama var’

bakan şimşek, ekonomideki son gelişmeleri de değerlendirdi. cumhurbaşkanı erdoğan’ın ekonomideki durum için kullandığı ‘geçici kriz'  ifadesine tam olarak katılmadığını belirtti.

“geçici yavaşlama var ama kriz diye tanımlanamaz. türkiye geçen yıl 2,9 büyüdü” diyen şimşek, “nüfus genç. 400 bin işsiz artmış. ama türkiye 1,3 milyon kişiye iş buldu. ben buna kriz diyemem” dedi.

dolar kurundaki artış

bakan şimşek, abd doları’nın tüm dünyada ortalama yüzde 22 değer kazandığını söyledi.

doların değer kazanışıyla merkez bankası’na ilişkin tartışmaların aynı döneme rastladığını söyleyen bakan, “vatandaşta böyle bir algı bu oldu. ‘merkez bankası ile tartışıldı, dolar yükseldi’ dendi. o tartışma yaşanmasaydı oran daha az olabilirdi belki, bilemiyorum. ama yine de lirada düşüş olacaktı” diye konuştu.

enflasyonun geçen yıl yüzde 8,2 olduğunu söyleyen bakan, oranın şu anda yüzde 7,5 civarında olduğunu ve çekirdek enflasyon göz önüne alındığında gidişatın yüzde 7’ye doğru olacağını söyledi.

‘bu sene tarım çok iyi olacak’

gıda fiyatları artışında geçen yıl artış yaşandığını anımsatan şimşek, “geçen sene büyük kuraklık vardı. bu sene yok. bu sene tarım çok iyi olacak. tarım küçülmeseydi, türkiye geçen yıl  yüzde 3,5 büyüyecekti” diye konuştu.

‘kiralarda israf yok’

kamu harcamalarında israf yapıldığına dair eleştirileri yanıtlayan bakan şimşek, “geçen sene öğrenciler için kiraladığımız yurtlar dahil, toplam kira giderimiz 450 milyon lira civarı. bütçenin binde biri değil” diye konuştu.

makam araçları konusunda da israf iddiaları olduğunu söyleyen mehmet şimşek, “geçen sene kamunun elindeki tüm araçların yakıt ve satın alma maliyeti 3,3 milyar liradır. bütçenin yüzde biri bile değil” dedi.

bakan şimşek, “bütçenin en büyük kalemi personeldir. tasarruf yapacağız diyorlar. maaşları arttırarak tasarrufu nereden yapacaksınız” diye sordu.

'kredi kartı faizleri silinemez'

bakan şimşek, chp'nin bir diğer vaadi olan 'kredi kartı faiz borçlarının yüzde 80’inin silinmesinin' de mümkün olmadığını söyledi. banka ile kişi arasında sözleşme özel olduğunu belirten şimşek, "siz bunu iptal edemezsiniz. anayasa mahkemesi’nden döner" dedi.

şimşek, aym'den iptal gelmese bile bankaların iflas etmesinin ekonomiye ve vatandaşa doğrudan zararı olacağını söyledi. 2001'de dsp'nin de içinde olduğu iktidar döneminde yaşananları anımsatan şimşek, "o dönemde bankalar battı, türkiye gelirinin yüzde 25’i, vatandaştan alınan paralar, bankaların kurtarılmasına gitti" dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;