Ekonomi

Şimşek'ten vergi affı uyarısı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek vergi borçlularına torba yasayla getirilen imkanlardan yararlanma çağrısı yaptı. Şimşek, "Bundan sonra bu anlamda bir af olmayacak, vatandaşlarımız beklentilerini sınırlı tutsun" dedi.

Konular: Ekonomi, Türkiye
mehmet şimşek promo
Maliye Bakanı Şimşek torba yasadaki devlet alacakları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

maliye bakanı mehmet şimşek düzenlemenin, devletin 200 milyar liralık alacağını kapsadığını söyledi ancak 2011'deki uygulamadaki kadar vergi toplanması ihtimalini düşük gördüğünü söyledi. şimşek borçluları "torba yasa" ile getirilen kolaylıklardan yararlanmaya davet etti ve "artık bu türden beklentilerini de sınırlı tutsunlar. bundan sonra bu anlamda bir af olmayacak" dedi.

şimşek yasayla asıl alacaklardan vazgeçilmediğinin altını çizdi:

"nasıl olsa birkaç yılda bir bunlar yapılıyor demenin bir avantajı kalmıyor. burada bir af söz konusu değil, ilk defa bu kadar katı bir düzenlemeyle karşı karşıyayız, ben de bundan dolayı çok memnunum."

kanunun, sadece kesinleşmiş alacakları kapsadığını vurgulayan şimşek, şu aşamada davalık olan, incelemesi devam eden hususlarda bir kolaylık getirilmediğine dikkati çekti.

ne kadar gelir bekleniyor?

şimşek, yasayla ne kadar gelir elde edileceğine ilişkin net bir rakam vermenin zor olduğunu söyledi: 

"gecikmiş alacaklardan bahsediyorum, bunların bir kısmının tahsil imkanı yoktur. şimdi isim vermeyeyim, büyük bir şirket, fi tarihinde iflas etmiş, batmış, gitmiş ama alacak duruyor orada veya yurtdışına kaçmış vs. bunları bilmenizde fayda var. yani bazı alacakların, tahsilatın imkanı da yok. topladığınız zaman 200 milyar liranın üzerinde bir alacaktan bahsediyorsunuz ama burada doğrusu ben vergiler açısından konuşayım. biz af niteliğinde bir düzenleme yapmadığımız, matrah artırımı öngörmediğimiz için burada 2011’deki başarının yakalanması ihtimalini düşük görüyorum."" 

'açıklamayı bddk yapar'

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan’ın bank asya ve kredi derecelendirme kuruluşları hakkındaki değerlendirmelerinin sorulması üzerine şimşek, bank asya ile ilgili, kanunun son derece açık olduğunu ifade etti. bu konularda sorumlu ve açıklama yapabilecek kurumun bddk (bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu) olduğunu dile getiren şimşek, bu konuya cevap vermeyeceğini söyledi. şimşek, kredi derecelendirme kuruluşlarının kapsamlı analizlerle değerlendirme yapması gerektiğini söyledi. 

samimi bir analizin, türkiye’nin kredi notuyla ilgili bir riski, son derece düşük olarak değerlendireceğini vurgulayan şimşek, "başka türlü mülahazalar olmazsa, türkiye’nin kredi notunda bu noktada bir değişiklik öngörmüyorum" dedi.

hangi cezalar nasıl düzenlenecek?

torba yasayla cezalara getirilen yeni ödeme imkânları şunlar: 

vergi dairelerine borçlu olanlar için son başvuru tarihi 1 aralık 2014 olacak. genel sağlık sigortası primlerinden borçlu olanların önünde ise nisan 2015'e kadar yedi aylık bir süre bulunuyor. diğer primlerle ilgili borç ödeme işlemleri ise üç ay içinde yapılacak. tüm alacaklara enflasyon farkı da eklenecek.

yapılandırmada vergi ve prim alacakları için 36 aya kadar taksit yapılabilecek. 18 taksit iki ayda bir ödenecek. 

çiftçilerin elektrik ve su borçları yılda bir taksit olmak üzere beş yıllık vadeye bağlanacak. 

120 liranın altındaki trafik cezalarının tahsilinden vazgeçilecek. 12 lira ve altında kalan köprü ve otoyol kaçak geçiş ücretleri için de takibat yapılmayacak. maliye bakanlığı'nın 2007 öncesi 50 lira, gümrük idaresi'nin 2013 öncesi 50 lira, sosyal güvenlik kurumu'nun 2013 öncesi 100 lirayı aşmayan alacaklarından da vazgeçilecek.

araç muyanesini yaptırmayanlar 31 aralık 2014'e kadar muayenelerini yaptırırlarsa aylık yüzde 5 yerine yüzde 1 oranında ceza ödeyecek.

hurda kapsamına giren araçlar yıl sonuna kadar hurdaya ayrılırlarsa motorlu taşıt vergi gibi bazı vergilerde kolaylık sağlanacak, bazılarından vazgeçilecek.

belediyeler devlete olan borçlarını altı yılda 36 ay taksitle, spor kulüpleri ise yedi yılda 42 taksitle ödeyebilecek. 

yasa kapsamında tedaş'ın elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakları, sulama birliklerinin tarımsal sulamadan kaynaklanan alacakları, öğrenci ve kamu görevlilerinin yurtdışı eğitimleriyle ilgili mecburi hizmet tazminatları, çeşitli meslek kuruluşlarının üyelerinden aldıkları aidatlar, kalkınma ajanslarının mahalli idareler ve odalardan olan alacakları da yapılandırılacak. 
başvurular internet ortamında gelir idaresi başkanlığı'nın sitesinden yapılacak. şimşek, 2011 yılındaki yapılandırmada olduğu gibi birçok konuda tanıtıcı etkinlik düzenleyeceklerini söyledi.

kaynak: anadolu ajansı

 

 


 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;