Mısır

Sina saldırısını IŞİD üstlendi

Mısır'ın Sina Yarımadası'nda bombalı araçla düzenlenen saldırılarda en az 70 asker ve sivil hayatını kaybetti. 100 saldırgan çatışmalarda öldü. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

Konular: Mısır, Ortadoğu

mısır güvenlik ve sağlık kaynakları, sina yarımadası'nda düzenlenen beş ayrı kontrol noktasına bombalı araçlarla düzenlenen intihar saldırıları ve patlamalar sonrasında yaşanan çatışmalar sonucunda en az 70 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. ölenlerin arasında çok sayıda sivil var. saldırının ardından çatışmalar uzun süre devam etti.

mısır ordusunun resmi televizyon kanalında yayınladığı açıklamaya göre ise, intihar saldırıları ve sonrasında yaşanan çatışmalarda 4'ü subay 17 asker öldü, 100 saldırgan silahlı kişi de öldürüldü.

işid'in mısır kolu ensaru beytül makdis, twitter hesabından saldırıyı üstlendiğini duyurdu.

görgü tanıkları refah yakınlarındaki şeyh züveyd civarında patlamalar duyduklarını ve panikle evlerini terk ettiklerini söyledi. şeyh züveyd'deki polis karakolu da saldırıya uğrayan yerler arasında. al jazeera'ye bilgi veren kaynaklar, karakolun kuşatıldığını ve etrafına bombalar döşendiğini söyledi.

mısır ordusu öğleden sonra iki büyük patlama daha yaşanan refah kentinine giriş çıkışları kapattı; sınır bölgesine askeri sevkiyat yaptı. mısır başbakanı ibrahim mahlab, "bir savaş içindeyiz. terörle mücadele kanunlarını cumhurbaşkanı’na sunacağız" dedi.

silahlı gruba ait iki mevziyi yok ettiklerini açıklayan mısır ordu sözcüsü, sina'da çatışmaların halen devam ettiğini belirtti.

al jazeera'ye konuşan kaynaklar, saldırganların orduya ait iki tankı ele geçirdiğini söyledi. al ahram gazetesi de internet sitesinden bölgede elektriklerin kesildiğini ve pek çok binanın çatılarında saldırganların nöbet tuttuğunu yazdı.

mısır’da 3 temmuz 2013’te şimdiki cumhurbaşkanı abdulfettah sisi liderliğindeki darbenin ardından sina’daki güvenlik durumu kötüleşmişti. ancak saldırılar genelde küçük çaplı ve askeri kontrol noktalarını hedef alan cinstendi. sina'da bu ölçekte bir saldırı ilk kez gerçekleşiyor.

kaynak: reuters, al jazeera, al ahram

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;