Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Sincar Dağı’nda IŞİD'le savaş

Çevresinin yüzde 90'ı IŞİD kontrolünde olan Sincar dağı ölümden kaçan Ezidilerin sığınağı durumunda. Al Jazeera, kuşatma altındaki Sincar dağında IŞİD'e karşı savaşan peşmerge, YPG ve PKK'lı gruplarla görüştü.

Konular: Ortadoğu, Irak

irak şam islam devleti (işid) tarafından kuşatma altında tutulan dağa ulaşmayı başaran al jazeera ekibi sincar’a yapılacak operasyonu görüntüledi.

dağ tamamen ypg, pkk ve peşmerge güçlerinin kontrolü altında. dağın çevresi, yamaçları ve dağa giden yollar ile bu yollar üzerinde bulunan yerleşim birimleri ise işid kontrolünde.

dağda sincar ve çevresindeki köylerden kaçan ezidiler var. buraya sığınan ezidi aileler için güvenli bir tahliye güzergâhı için çalışmalar yapılıyor.

pkk’nın kendisi de burada bulunan peşmerge ve ypg güçlerine destek vermek için güçlerinin bir kısmını buraya yollamış. pkk suriye tarafında bulunan kuvvetlerinin bir kısmını da buraya kaydırmış.

ortak operasyon hazırlığı

pkk, ypg ve peşmerge, işid’e karşı ortak büyük bir operasyon hazırlığı yapıyor. operasyonun hazırlık aşamasına abd’li komutanlar da bizzat katılıyor.

al jazeera, çekim yapılmasına izin verilmemesine rağmen burada bulunan bazı abd’li üst düzey askerleri de görüntülemeyi başardı. abd’li askerler, kürt güçleri ile bir toplantı yapıyor, buraya çok uzak olmayan sincar kentinin tekrar geri alınması için yapılacak operasyonu konuşuyorlar.

peşmerge yetkilisi yaptığı açıklamada, ilk hedeflerinin dağda mahsur kalan aileleri tahliye etmek olduğunu söyledi.

yetkili, sincar’ın geri alınması için saldırı konusunda bazı çalışmalar yapıldığını ve bölgesel kürt yönetimi komutanlarından saldırı için emir beklediklerini vurguladı.

suriye tarafından bu bölgeye intikal eden pkk güçleri de üyelerini bazı noktalara konuşlandırmış. “sincar’ın bütünlüğünü koruma birliği” adlı, ezidilerden oluşan silahlı bir grup bile kurmuşlar. birlik hazır bir şekilde sincar’ın geri alınması için verilecek saldırı emrini bekliyor.

grubun komutanı, sincar dağının kendi konrollerinde olduğunu, fakat dağın yamaçları ve çevresi ile sincar kentinin merkezinin hala işid’in elinde bulunduğunu söyledi.

dağda yoğun bir hareketlilik var. bir yandan ezidi ailelerin tahliyesi için çalışmalar yapılırken, diğer taraftan bölgeye silah ve savaşçı sevkiyatı yapılıyor.

ezidiler ölümden kaçtı

işid, peşmerge güçlerinin geri çekilmesi üzerine 3 ağustos'ta da iraklı kürtlerin "şengal" olarak adlandırdığı sincar ilçesini ele geçirdi.

işid'in bölgeye gelmesinin ardından binlerce ezidi evlerini terkederek, sincar dağı'na sığındı.

abd ise bir hafta önce işid mevzilerini havadan vurmaya başladı. saldırıların ardından sincar bölgesinde işid’in ilerleyişi yavaşlasa da tam olarak durdurulabilmiş değil.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;