Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Sincar Dağı'nda kuşatma kırıldı

Uluslararası koalisyonun desteğiyle ilerleyen Kürt güçleri Sincar Dağı'ndaki IŞİD kuşatmasını kırdı. Peşmergenin bundan sonraki hedefi Sincar kent merkezini geri almak.

Konular: Irak, Ortadoğu
Peşmerge güçlerinin 150 kişiden oluşan ilk birliği, Ekim 2014’te ağır silahlarla Erbil’den Kobani’ye geçmişti. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) istihbarat teşkilatı müsteşarı mesrur barzani, suriye sınırı civarında devam eden işid'e yönelik operasyonda işid'in yoğun direniş gösterdiği sincar dağı kuşatmasının kırıldığını bildirdi. 

peşmergenin bundan sonraki hedefi, binlerce ezidi'nin işid saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kaldığı sincar kentini örgütten kurtarmak. sincar'la aynı hat üzerinde tel afer ve musul da bulunuyor. bu bölgeler de işid kontrolünde. 

abd öncülüğündeki uluslararası koalisyonun desteğini alan kürt güçleri 8 bin peşmergeyle işid'e karşı şimdiye kadarki en büyük harekâtlarından birine imza atıyor.

erbil yönetiminden yapılan açıklamada, son 48 saatteki operasyonlarda büyük ilerleme sağlandığı bildirildi. buna göre, peşmerge iki günde zummar ile sincar dağı arasındaki 700 kilometrekarelik bölgeyi işid'den kurtardı. işid güçlerinin ağır kayıplar verdiği ve tel afer ile musul'daki mevzilerine geri çekildiği de aynı açıklamada bildirildi. 

'sınır bölgesi peşmergede'

uluslarararası koalisyonun komutanı korgeneral james terry ise peşmerge güçlerinin sincar'a yakın, irak'ın suriye sınırındaki 100 kilometrekarelik bir alanı kontrol altına aldığını söyledi. 

peşmerge, çarşamba günü koalisyonun havadan desteğiyle sincar’a yakın dokuz köyü ele geçirdiğini açıklamıştı. koalisyonun 8 ağustos’tan beri işid’e karşı 1391 hava saldırısı düzenlediğini söyleyen terry, örgütü bitirmek için en az üç yıl zaman gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

sincar'a büyük operasyon hazırlığı

musul’un zumer bölgesinden sabah erken saatlerde yola çıkan peşmerge konvoyunda çok sayıda tank, top, doçka ve katyuşa füzeleri gibi ağır silahlar bulunuyor. 

zumer'in etrafındaki köylerin tamamını dün gerçekleştirdiği geniş çaplı operasyonla kontrolüne alan peşmerge, sincar ilçesine doğru ilerliyor. ezidi milislerin de içinde yer aldığı peşmerge konvoyuna koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da destek veriyor. 

yaklaşık 30 kilometre ilerleyen peşmergenin bulunduğu noktadan binlerce ezidi'nin mahsur kaldığı sincar dağı görülüyor. peşmerge yetkilileri önce sinun nahiyesini, ardından sincar'ı özgürleştirmeyi planladıklarını ifade etti.

'86 işid üyesi öldürüldü'

öte yandan başika peşmerge gücü komutanı sait memuzini, çarşamba günü gerçekleştirilen kara ve hava operasyonunda 86 işid üyesinin öldürüldüğünü söyledi. 

memuzini öldürülen 40 işid üyesine ait cesedin musul'daki hastanelerin morguna kaldırıldığını aktardı. 

zumer cephesi peşmerge komutanlarından raşit hacı ali de işid'le girilen çatışmalarda 7 peşmergenin öldüğünü, 15'inin yaralandığını belirtti.

3 ağustos'ta işid'in eline geçti

işid, peşmerge güçlerinin geri çekilmesi üzerine 3 ağustos'ta iraklı kürtlerin 'şengal' olarak adlandırdığı sincar ilçesini ele geçirdi.

işid'in bölgeye gelmesinin ardından binlerce ezidi evlerini terkederek sincar dağı'na sığındı.

bağdat yönetimi musul’un işid'den geri alınmasına yönelik planlanan operasyon için peşmergenin irak ordusunu desteklemesini istiyor ancak irak bölgesel kürt yönetimi lideri mesut barzani, 3 ekim’de rudaw haber kanalında yer alan ‘kerkük ve sincar bölgeleri işid'den temizlenmeden kimse musul’dan bahsetmesin’ sözleriyle bu konudaki tavrını net bir şekilde ortaya koymuştu.

musul 10 haziran'da işid'in eline geçmişti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;