IŞİD

Sincar Dağı'ndaki 10 bin Ezidi kurtarıldı

IŞİD'in saldırılarının ardından Sincar Dağı'na kaçan ve orada bir hafta süreyle mahsur kalan 10 bin Ezidi, peşmerge güçleri ve YPG tarafından açılan güvenlik koridoruyla Suriye'ye geçirildi. Tahliye çalışmaları devam ediyor.

anadolu ajansı'nın haberine göre, peşmerge ve ypg güçleri, sincar dağı’nda yaklaşık bir haftadır mahsur kalan ezidiler için güvenli çıkış koridoru oluşturdu. 

çalışmanın tamamlanması üzerine binlerce ailenin dağdan inerek bölgeden uzaklaşması sağlandı. ezidi aileler için duhok'taki köy ve kasabalardan temin edilen araçlar belli noktalarda hazır bekletildi. 

ezidi ailelerin iki saat yürüdükten sonra araçların bulunduğu noktaya ulaştığı belirtildi. peşmerge ve ypg güçlerinin su ikram edip, bekletilen araçlara bindirdiği aileler, suriye tarafına doğru yola çıkarılıyor. dağda kalan diğer ezidilerin kurtarılması için de tahliye çalışması sürüyor. 

kaçış esnasında çocukların ve hasta yaşlıların kucaklarda taşındıkları, kadınların adım atmakta zorlandıkları görüldü. özellikle çocukların yüzlerindeki korku ve yorgunluk dikkati çekti.

10 bin ezidi kurtarıldı

sincar kaymakamı meyser hacı salih şimdiye kadar süren çalışmalarla 10 bin ezidinin kurtarıldığını açıkladı.

kurtarma çalışmasının aralıksız sürdürüldüğünü ifade eden salih, tahliyelerin hızlandırılması için daha fazla araca ihtiyaçları olduğunu belirtti. 

salih, "sincar dağı'nda mahsur kalan 10 bin ezidiyi kurtardık. açtığımız güvenli koridordan suriye'ye götürüyoruz. oradan da duhok'un zaho ilçesine ulaştıracağız" dedi.  

helikopterden dağıtımı sürüyor

öte yandan irak'a ait helikopterlerden ezidilere içecek ve yiyecek yardımı devam ediyor.

erbil'deki hayır kurumlarının temin ettiği gıda malzemeleri ve içecekler, havadan ezidilerin bulunduğu alanlara bırakılıyor.

'dağda hâlâ binlerce ezidi var'

yaşadıklarını anlatan 75 yaşındaki hales hıdır, "ilk başta biraz su ve yiyeceğimiz vardı. ancak ilk iki günde bitti. sonraki günler ne yiyecek ekmeğimiz, ne de içecek suyumuz kaldı. çok zor günler geçirdik. hâlâ dağda binlerce soydaşımız var. onlara bir şekilde yardım edilmeli. yoksa yüzlerce çocuk daha ölebilir" dedi. 

işid, ezidi kürtlerin, "şengal" diye adlandırdıkları musul'un sincar ilçesini 3 ağustos'ta ele geçirmişti. 

işid'in saldırısı üzerine peşmergeler çekilmek zorunda kalırken, binlerce ezidi sincar dağı'nda mahsur kalmıştı.

irak kürdistan bölgesel yönetimi, türkiye ve abd'nin yardımları havadan dağdaki ezidilere ulaştırılmıştı.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;