Bilim-Teknoloji

Sinekler de insanlar gibi düşünüyor

Meyve sinekleri üzerinde yapılan araştırma, zor kararlar alırken durup düşündüklerini ortaya çıkardı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Meyve sineklerinin de düşündüğü ortaya çıktı
Meyve sineklerinin de düşündüğü ortaya çıktı [shutterstock]

science dergisinde yayınlanan bir araştırma meyve sineklerinin, aralarında küçük farklılık bulunan güçlü ve daha hafif koku arasında seçim yaparken daha fazla zaman harcadığını gösterdi. araştırmada, meyve sineklerinin bu özelliği, foxp adı verilen özel bir genle ve 200’den biraz az nöronun faaliyetiyle ilişkilendirildi.

insanlarda dil ve algılamayla bağlantısı bulunan foxp genindeki mutasyonların, sineklerin karar verme süreçlerini daha da yavaşlattığı, öte yandan seçimlerini etkilemediği gözlendi. daha önce yapılan araştırmalar fareler, sıçanlar ve primatların bu özelliğe sahip olduğunu göstermişti.

araştırmanın, oxford üniversitesi devreler ve davranış merkezi’nden profesör gero miesenböck ve ekibi tarafından yapıldığı belirtildi. gero miesenböck, “insanlar, böcekleri, çevreden gelen sinyallere refleks olarak karşılık veren küçük robotlar gibi düşünme eğilimindelerdi ama artık bunun doğru olmadığını biliyoruz” dedi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;