Kobani

Sınırda alarm

IŞİD ile YPG'nin çatıştığı Kobani'den Türkiye'ye Pazar günü 15 civarında havan mermisi düştü. İki mahalle ile sığınmacıların bulunduğu barınma merkezi boşaltıldı, sınır hattına da tank sevkiyatı yapıldı. Akşam Kobani'de şiddetlenen çatışmaların sesi Suruç'ta yoğun olarak duyuldu.

işid ile ypg güçleri arasındaki çatışmalarda en yoğun günlerden biri yaşanırken, çatışmaların başlamasından bu yana da türkiye topraklarına ilk kez bu kadar çok havan topu mermisi düştü. 

suruç'ta bulunan al jazeera muhabiri burhan ekinci, gün içinde kobani'den türkiye tarafına düşen havan topu mermisinin sayısının 15 civarında olduğunu söyledi.

kobani'de akşam saatlerinde şiddetlenen çatışmaların sesleri, şanlıurfa'nın suruç ilçesinden yoğun bir şekilde duyuldu. 

mermi ve şarapnel parçaları mürşitpınar mahallesi'ndeki bazı noktalara isabet etti. mahallede çok sayıda personel ve zırhlı araçla önlem alan güvenlik güçleri, yerde siper aldı.

sivil giriş çıkışların yasaklandığı bölgede, askeri araçlar da ışıkları kapalı olarak hareket etti.

havan mermisi eve isabet etti

suriye'nin kobani kentinden atılan bir havan topu mermisi sınıra yaklaşık 2 km mesafedeki şanlıurfa'nın suruç ilçesine bağlı büyükkendirci mahallesi'nde bir eve düştü. mermi, evin bir köşesinden girip diğer köşesinden çıktı. olayda şarapnel parçaları ve kırılan duvardan seken taşlar nedeniyle iki kişi hafif yaralandı.

suriye'deki çatışmalardan kaçan müslim ailesinin 9 yaşındaki çocuğu şirvan da ailesiyle geldiği mürşitpınar sınır kapısı yakınlarında ayağına mermi isabet etmesi sonucu yaralandı.

sınır boyuna tank sevkiyatı

güvenlik güçleri bölgede önlemlerini artırdı. sınır hattına tank sevkiyatı yapıldı. 

11 havan mermisinin Türk tarafına düşmesi üzerine sınırda güvenlik önlemleri artırıldı. [Fotoğraf: AA]

şanlıurfa valiliği sınır hattında bulunan ve güvenlik riski taşıdığı saptanan büyükkendirci ve küçükkendirci mahallelerinin boşaltılmasına karar verdi. karar sonra güvenlik güçleri mahallelerde yaşayanlara kararı tebliğ ederek, tahliyelerin bir an önce yapılmasını istedi. zırhlı araçlardan da sık sık tahliye kararı duyuruldu. yetkililer mahallelerde yaşayan ve gidecek yerleri olmayan kişilerin geçici süreyle resmi kurumların misafirhanelerine yerleştirileceğini bildirdi. suriye'den gelenlerin barındığı süleymanşah geçici barınma merkezi'ndeki sığınmacılar da 11 nisan mahallesi'nde yeni oluşturulan bir merkeze taşınıyor.

Suriyeli sığınmacıların kaldığı geçici barınma merkezi de boşaltıldı. [Fotoğraf: AA]

ayrıca güvenlik güçleri, sınıra yaklaşık 2 kilometre mesafede bulunan gazetecilerden de bulundukları bölge riskli olduğu için daha geriye gitmelerini istedi.

suriye'nin en önemli kürt yerleşimlerinden kobani bir süredir işid örgütünün saldırılarıyla karşı karşıya. kenti ele geçirmeye çalışan işid'e, pyd'nin silahlı gücü ypg üyeleri karşılık veriyor. 

stratejik tepe: mıştenur

işid 4 ekim cumartesi günü hava karardıktan sonra büyük bir grupla, kobani'nin güneyindeki stratejik mıştenur tepesi'ne saldırdı. bu tepe, kobani'nin pyd tarafından korunması açısından çok önemli. çatışmalar 5 ekim pazar günü sabah saatlerinden itibaren yoğunlaştı. çatışmalar sırasında özellikle doğu ve güneyden yapılan atışlar sonrası kobani'nin kenar mahallelerinden yükselen dumanlar sınırın türkiye tarafından da görülüyor, patlama ve yer yer silah sesleri duyuluyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;