Suriye'de iç savaş

Sınırda hendek gerilimi

Irak Kürdistan Özerk Bölgesel Yönetimi, Suriye’den ‘terör gruplarının’ ve kaçakçıların geçişini önlemek amacıyla sınıra hendek kazmaya başladı. PYD'liler bölgeye giderek bu girişimi protesto etti.

Konular: Suriye, Ortadoğu
PYD’nin organize ettiği yaklaşık 1000 kişi, hendekin kazıldığı alana giderek protesto gösterisi düzenledi. [AA]

musul’un şibana köyündeki suriye sınırına iş makineleriyle uzunluğu 17 kilometre, derinliği 3 metre ve genişliği 2 metre olan hendek kazılıyor.

konuyla ilgili açıklama yapan bir peşmerge komutanı, “bu bölge teröristlerin geçiş güzergahı. buradan topraklarımıza geçenler, irak’ın başka bölgelerine gidip bombalı eylemler düzenliyorlar. bunu önlemek ve güvenliğimizi sağlamak için hendek kazıyoruz” dedi.

suriye - irak sınırına hendek kazılması kürdistan demokrat partisi (kdp) ile suriye demokratik birlik partisi (pyd) arasında ise yeni bir gerginliğe yol açtı.

pyd’nin organize ettiği yaklaşık 1000 kişi, hendekin kazıldığı alana giderek protesto gösterisi düzenledi. bazı eylemcilerin taş atması üzerine peşmergeler havaya ateş açtı.

pyd'ye yakınlığıyla bilinen erbil merkezli kürdistan demokratik çözüm partisi'nce yapılan basın açıklamasında, "utanç hendekleri, rojava halkımıza karşı düşmanlık yapan kürdistan demokrat partisi'nin hayata geçirdiği bir projedir" denildi.

kuzey irak yönetimi, hendek kazılmasının irak-şam islam devleti (işid) örgütünün  irak’tan suriye’ye geçerek rojava kürtlerine saldırmalarına engel olmayı amaçladığını öne sürüyor.
erbil yönetimiyle pyd arasında suriye politikasıyla ilgili derin görüş ayrılıkları bulunuyor.

irak kürdistan özerk bölgesi lideri mesut barzani, pyd’nin ocak ayında üç ayrı bölgede özerklik ilan etmesine tepki göstermişti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;