Balkanlar

Sırp siyasetçiye soykırım suçlaması

Bosna-Hersek'in Sırp Cumhuriyeti meclisinde milletvekili olan Dragomir Vasiç'in soykırımla suçlandığı iddianame mahkeme tarafından kabul edildi.

Bosna savaşı sırasında Dragomir Vasiç emniyet müdürü görevinde bulunmuştu. [ICTY]

bosna-hersek savaş suçları mahkemesi'nin kabul ettiği iddianamaye göre, sırp cumhuriyeti entitesinde milletvekili olan dragomir vasiç ve iki kişi daha srebrenitsa'da soykırım yapmakla suçlanıyor.

sekiz binden fazla boşnak erkeğin öldürüldüğü srebrenitsa soykırımının gerçekleştiği 1995 yılında vasiç, zvornik bölgesinin emniyet müdürüydü.

mahkemenin kabul ettiği iddianameye göre milletvekili vasiç, srebrenitsa, bratunats ve zvornikli sivillerin sürgüne gönderilmesi, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmaları, yetişkin erkeklerin ailelerinden alınıp öldürülmesinden sorumlu tutuluyor.

8 yıl siyasi çalışma yasağı

vasiç, ekim ayında bosna-hersek'te yapılan seçimlerde ülkenin iki entitesinden biri olan sırp cumhuriyeti'nin meclisinde milletvekilliğe seçilmişti.

soykırım işlemekle suçlandığı iddianamenin kabul edilmesinin ardından bosna merkez seçim komisyonu'ndan gelen açıklamaya göre ise vasiç'in milletvekili sıfatının geri alınması için kanunen henüz yeterli delil sunulmadı.

vasiç, 2003 yılında dönemin bosna-hersek yüksek temsilcisi paddy ashdown tarafından savaş suçlarından yargılanan radovan karaciç ve ratko mladiç'e destek vermekten meclisteki görevinden alınmış, kararın iptal edildiği 2011 yılına kadar da siyasi alanda çalışması yasaklanmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;