Libya Devrimi

Sirte düşmek üzere

Libya'da Kaddafi karşıtı güçler, kentin cuma günü ele geçirileceğini açıkladı. Çatışmalarda kullanılan ağır silahlar bölgedeki sivil halkın da zarar görmesine neden oluyor.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Siviller zarar görüyor

Hastaneler yetersiz

NATO'ya tepki var

Kent çevresindeki hastanelere getirilen yaralılar ekipman yetersizliği ve doluluk yüzünden tedavi edilemiyor [Reuters]

Son üç kale

trablus’un 400 kilometre güneydoğusunda yer alan sirte şehri, yine başkentin 90 kilometre güneydoğusundaki beni velid şehri ve ülkenin ortasındaki çöl kasabası el fugaha ile birlikte, halen devrik lider kaddafi’ye bağlı güçlerin kontrolünde bulunan üç şehirden biri. nato, düşük nüfuslu bir bölgede yer alan el fugaha'nın önemli bir tehdit olmadığını belirtiyor.

libya'da ulusal geçiş konseyi'ne (ugk) bağlı kuvvetler, firari lider muammer kaddafi'nin doğum yeri olan sirte’yi ele geçirmeye çok yaklaştı. kaddafi karşıtı güçlerin sirte'deki komutanlarından adil el-hasi, şehrin yarısından fazlasının kontrolünü ele geçirildiğini aktardı.

bir başka ugk komutanı mohamed ramazan ebukasem, kentin cuma günü özgürlüğüne kavuşacağını ifade etti. kentin dışında yer alan bir hastanede çalışan görevliler, bölgedeki çatışmalarda üç ugk askerinin öldüğünü ve 20’sinin yaralandığını açıkladı.

siviller mağdur

çatışmalarda kullanılan ağır silahlar bölgedeki sivil halkın da zarar görmesine neden oluyor. kent çevresindeki hastanelere getirilen yaralılar ekipman yetersizliği ve doluluk yüzünden tedavi edilemiyor. sağlık ve gıda malzemelerinin tükenmek üzere olması da sivillerin durumunu olumsuz etkiliyor.

bölge halkının ise kente hava harekatı düzenleyen kuzey atlantik anlaşma örgütü’ne (nato) tepkisi var. harekatın yerleşim bölgelerini hedef aldığı söyleniyor.

konuyla ilgili açıklama yapan nato sözcüsü roland lavoie, haftasonundan bu yana örgütün hava harekatı düzenlemediğini ve durumu izlemeye devam ettiğini açıkladı.

ugk'ye eleştiri

sirte’den kaçanlar, kaddafi karşıtı güçleri de eleştiriyor. ismini el faturi olarak açıklayan bir sirte sakini, “kaddafi’yi bulmak için kontrolsüz bir şekilde saldırıp binlerce insanı öldürüyorlar. o’nu bulmak için bu kadar insanın yaşamını yitirmesine gerek yok” ifadesini kullandı.

toplu mezar

öte yandan ülkenin başkenti trablus'ta iki toplu mezar bulundu. 

 

ugk’nin trablus komutanı halid şerif, geçen hafta, trablus'taki ebu selim cezaevi'nin yakınında muammer kaddafi dönemine ait, içinde 1270 kişinin cesedinin olduğu bir toplu mezarın tespit edildiğini açıklamıştı.

kemiklerin 1990 yılında kaddafi yönetimine isyan edenlere ait olduğundan şüphelendiklerini belirten şerif, o dönem isyan edenlerin bu cezaevine konulduğunu ve aileleriyle hiç görüştürülmediğini söylemişti.

kentin güvenlik yetkililerinden naci el isavi, içinde 200 cesedin olduğu ilk toplu mezarın trablus'a yedi kilometre uzaklıktaki gargareş, 700 cesedin olduğu ikinci toplu mezarın da kente 10 kilometre uzaklıktaki birasta milad bölgesinde bulunduğunu söyledi.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;