Mısır'da darbe dönemi

Sisi: İdam cezaları uygulanmalı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, "Suikast emirlerinin kafeslerden verildiğini" öne sürerek mahkemelerin verdiği idam cezalarının uygulanması gerektiğini ve gereken kanun değişikliklerini yapacağını söyledi.

Sisi, Kahire’de konvoyuna düzenlenen bombalı saldırıda ölen Mısır Başsavcısı Hişam Barakat için yapılan askeri cenaze töreninde konuştu. [Fotoğraf: EPA]

mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi, kahire’de pazartesi günü konvoyuna düzenlenen bombalı saldırı sonucunda ölen mısır başsavcısı hişam barakat için düzenlenen askeri cenaze töreninde konuştu. "mevcut kanunların adaletin elini bağladığını" söyleyen sisi, "adaletin yerini bulması için kanunları sıkılaştıracağını" ifade etti. sisi, idam cezası verildiği zaman uygulanmasının da gerektiğini belirtti.

başsavcının öldürüldüğü saldırıyla ilgili, "emirlerin kafeslerden verildiğini ve o emirlerin yerine getirildiğini" savunan sisi, "terörle savaşacak kanun ve mahkemelere hiç olmadığı kadar ihtiyaç olduğunu" ifade etti.

buna rağmen kendilerinin kanuna saygılı olmaya devam devam edeceğini belirten sisi, o kanunları "terörle mücadeleye uygun" hale getireceğini ifade etti.

al jazeera mısır editörü abdulfettah fayed, sisi’nin ilk kez idam kararlarının yerine getirilmesinden ve kanunlara değişim getirmekten bahsettiğini söyledi.

müslüman kardeşler teşkilâtı, başsavcı barakat'ı hedef alan saldırıyı kınamıştı.

rabia meydanı’na ölen başsavcının ismi verilecek

mısır cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, kahire’nin rabia meydanı’na, saldırıda hayatını kaybeden başsavcı hişam barakat’ın isminin verileceği belirtildi.

rabia meydanı, mısır’ın halk oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi’yi deviren 3 temmuz darbesinden sonra geniş çaplı protestolara sahne olmuştu. güvenlik güçlerinin ağustos 2013’te mursi yanlısı eyleme müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

başsavcı barakat, rabia meydanı'nda düzenlenen eylemin sonlandırılması konusunda kararı veren yetkiliydi.

başsavcı barakat'a saldırı

pazartesi günü mısır'ın başkenti kahire'nin heliopolis semtinde harp akademisi yakınından geçerken başsavcı hişam barakat'ın konvoyu hedef alınmıştı. başsavcı barakat yaralı olarak kaldırıldığı hastanede ölmüştü.

barakat, muhammed mursi'yi görevden uzaklaştıran askeri darbenin ardından temmuz 2013'te göreve gelmişti. abdülmecid mahmud'un istifasından sonra geçici cumhurbaşkanı adli mansur'un atadığı barakat, 10 temmuz 2013'te yemin ederek görevine başlamıştı.

barakat 14 temmuz 2013'te, cumhuriyet muhafızları kışlası önündeki çatışmalarda 51 kişinin ölümüyle ilgili, müslüman kardeşlerin liderlerinden muhammed bedii'nin de aralarında olduğu 15 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. başsavcı barakat sanıkların mal varlıklarının da durdurulmasını talep etmişti.

mısır genelkurmay başkanı abdülfettah sisi önderliğindeki darbe yönetimi, muhammed mursi’nin devrilmesinden sonra mısır’ın geçici cumhurbaşkanlığı görevine adli mansur’u getirmişti.

verilen idam cezaları

hakkında iki idam kararı olan mursi için mahkeme, 'hamas’a casusluk’ davasında verilen idam kararını ömür boyu hapis cezasına çevirmişti.

ihvan yöneticileri muhammed biltaci, hayrat şatır ve ahmet muhammed abdulati ise 'casusluk davasında' idam cezasına çarptırılmıştı. gıyabında yargılanan 13 kişi de idam cezasına çarptırıldı.

dünya müslüman alimler birliği başkanı yusuf el karadavi de 'hapishaneler baskını' davasında gıyabında idam cezasına çarptırılmıştı. idam kararlarına temyiz yolu açık.

'casusluk davasında' yargılanan ihvan liderlerinden muhammed bedii ve 15 kişi hakkında da mahkeme ömür boyu hapis cezası verilmişti. mısır yasalarına göre ömür boyu hapis cezası alan bir kişi 25 yıl hapis yatıyor.

mart ayında mısır'da darbe yönetiminin "terör örgütü" ilan ettiği müslüman kardeşler'in ve teşkilâtın lideri muhammed bedii'nin de yargılandığı ülke tarihinin en büyük davasında, 529 kişiye idam cezası verilmişti. ülkede 2013'teki darbe sonrası olaylarda gözaltına alınan bir müslüman kardeşler destekçisi ise 7 mart’ta idam edilmişti.

resmi olarak darbe yönetimi tarafından "terör örgütü" ilan edilen müslüman kardeşler'in bir üyesi olmayan mahmud hasan ramazan'a verilen idam cezasının uygulanmasıyla ilk kez bir darbe karşıtı idam edilmiş oldu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;