Mısır'da darbe dönemi

Sisi: Mübarek kararları eleştirilmemeli

Mısır'da darbe lideri Sisi, Mübarek hakkında verilen ve ülkede büyük tepkiye neden olan kararlarla ilgili "Yargının verdiği kararların niteliğiyle ilgili eleştiride bulunmak doğru değil" dedi.

Konular: Mısır, Ortadoğu
Mübarek kararları nedeniyle ülke çapında başlayan protesto gösterileri devam ediyor. [Fotoğraf: Reuters]

mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi, ülkenin devrik lideri hüsnü mübarek hakkında verilen kararların eleştirilmesinin doğru olmadığını belirtti.

sisi, "25 ocak ve 30 haziran devrimlerinden doğan yeni mısır, adalet, hürriyet, eşitlik ve yolsuzlukla mücadele temelleri üzerine kurulu modern ve demokratik bir devletin tesis edilmesi yolunda emin adımlarla ilerliyor ve geriye dönmesi asla söz konusu olmaz" değerlendirmesini yaptı.

mısır’da mübarek'e farklı davalardan ceza verilmemesine dair mahkeme kararlarına yönelik protestolar devam ediyor.

mübarek’in ceza almaması ve mahkemenin mübarek'in iki oğlu, içişleri bakanı ve 6 bakan yardımcısının hakkında da beraat kararı vermesini protesto etmek için üniversitelerde başlayan öfke eylemlerinden sonra gece saatlerinde de protestolar devam etti.

devrim gençlik örgütleri mübarek’e ceza verilmemesini protesto etmek için giza eyaletinin kurdasa kentinde bir gece eylemi düzenledi. protestocular yargıyı yolsuzlukla suçlayan pankartlar taşırken devrim sırasında ölenlerin haklarını alınıncaya ve devrimin talepleri yerine getirilinceye kadar devrimi devam ettireceklerini söyledi.

3 temmuz 2013 darbesiyle devrilen cumhurbaşkanı muhammed mursi yanlısı darbeyi ret ve meşruiyete destek için ulusal ittifak (drmdui) kuzeydeki iskenderiye kentinde gece saatlerinde altı protesto eylemi düzenledi. eylemciler, mahkemenin 'protestocu öldürmek ve yolsuzlukla yargılanan' mübarek’e ceza vermemesine tepki gösterirken, 'asker cuntasının yönetimi düşsün'’ sloganları da attı.

pazar günü kahire üniversitesi’nde de protestolar düzenlendi. mübarek’in mahkemeden cezasız ayrılmasını protesto eden kalabalık, mahkemeyi siyasallaşmakla suçladı. eylemciler devrim sırasında protestocu öldürenlerinin cezası verilmesi için de slogan attı.

mübarek'e ceza yok

cumartesi günü açıklanan kararla, mısır'da devrimle iktidardan uzaklaştırılan ve darbenin ardından hakkında verilmiş müebbet hapis kararı bozulduktan sonra yeniden yargılanan hüsnü mübarek, açılan hiçbir davadan ceza almamıştı. dönemin içişleri bakanı habib adli ve altı yardımcısı da beraat etti. mahkeme, hüsnü mübarek hakkında 'israil'e doğalgaz satışı ihalesinde rant sağlamak' ve dolayısıyla 'yolsuzluk yapmak' suçlamasıyla açılan davada beraat kararı verdi. mahkeme, söz konusu paranın satımı gerçekleştiren şirketten faiziyle birlikte tahsil edileceğini ve dolayısıyla ortada bir rantın olmadığını belirtti. 

mahkeme, mübarek ailesine 'haksız kazanç sağlama ve rüşvet' suçlamasıyla açılan davada ise zaman aşımından dolayı davanın düşürülmesine ve dolayısıyla mübarek'in beraatine karar verdi.

mahkeme, mübarek hakkında son olarak, 2011'deki gerçekleşen ayaklanmalarda 'protestocuları öldürmek' suçlamasıyla açılan davada ise yetkisizlik kararı verdi. mahkeme, bu suçlamadan dolayı mübarek'e dava açılamayacağına kanaat getirdi.

mısır başsavcısı, mahkemenin devrik cumhurbaşkanı hüsnü mübarek hakkında açılan 'protestocuları öldürmek' davasında verdiği yetkisizlik kararı ve dönemin içişleri bakanı habib adli hakkında ise verdiği beraat kararına itiraz ederek kararı temyiz mahkemesine taşıyacağını söyledi.

mısır'da 3 temmuz darbesinin ardından aralarında gazetecilerin, çocukların da olduğu yüzlerce kişi ağır hapis cezalarına ve idama mahkum edilmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;