Mısır

Sisi, Suudi Arabistan'da

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'i sağlık durumu nedeniyle ziyaret etmek için Riyad'a gitti.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Kral Abdullah, son 2 yılda 4 operasyon geçirdi. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

suudi arabistan resmi haber ajansı spa, birleşik arap emirlikleri'nin (bae) ardından suudi arabistan'a gelen mısır cumhurbaşkanı sisi’nin, cidde kentinde suudi arabistan kralı abdullah bin abdulaziz'i ziyaret ettiğini duyurdu.

sisi, uluslararası enerji zirvesi'ne katılmak için pazartesi günü bae'ye gitmişti.

kraliyet divanı'ndan geçen ay yapılan açıklamada, kral abdullah'ın, riyad'daki kral abdullah bin abdulaziz ulusal muhafız tıp merkezi'nde bir dizi tetkik yaptırdığı ve kendisine zatürre teşhisi konulduğu duyurulmuştu.

aynı hastanede 17 kasım 2012'de sırtından ameliyat edilen kral abdullah, son 2 yılda 4 operasyon geçirdi.

mısır – körfez ilişkileri

suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri, mısır’da yaşanan askeri darbe ve ardından yapılan seçimlerle cumhurbaşkanı seçilen sisi’ye en çok mali yardımda bulunan iki ülke. özellikle suud yönetimi ile mısır yönetimi arasındaki ilişkiler tarihte hiç olmadığı kadar iyi durumda.

öyle ki suudi arabistan yönetimi petrol fiyatlarının düşmesi ile bütçesinde meydana gelen cari açığa rağmen sisi yönetimini parasal anlamda desteklemeye devam ediyor.

buna karşın katar, müslüman kardeşler grubundan olan eski cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin darbeyle devrilmesine ve ardından yüzlerce göstericinin öldürülmesine tepki göstermişti.

katar, mısır'da göstericilere yönelik şiddet ve müslüman kardeşler'in 'terör örgütü' ilan edilmesini de eleştirmişti.

katar'da yaşayan ve müslüman kardeşler'e yakınlığıyla bilinen ünlü din âlimi yusuf kardavi ise büyükelçi krizinden önce yaptığı bir konuşmada birleşik arap emirlikleri'ni eleştiren ifadeler kullanmıştı.

mısır yönetimi ise 4 mart 2014'te katar vatandaşlarına vize uygulaması getirmişti.

mısır'daki darbe sonrası kriz

kik üyesi altı körfez ülkesinin, mısır ve diğer körfez ülkelerinde yasaklanan müslüman kardeşler konusunda yaşadığı anlaşmazlık kuveyt'in arabuluculuğunda giderilmiş ve doha'daki zirvenin gerçekleşmesi mümkün olmuştu.

9 aralık’ta katar'ın başkenti doha'da toplanan körfez işbirliği konseyi liderleri mısır cumhurbaşkanı abdülfettah sisi'nin siyasi programına tam destek kararı almıştı.

suudi arabistan, bahreyn ve birleşik arap emirlikleri, katar'ın mısır politikasına tepki olarak doha'dan çektikleri büyükelçilerini tekrar katar'a gönderme kararı aldı. diplomatik temsilciler geçen ay katar'a geri döndü.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;