Soma'da Facia

'Soma film, dizi olmalı' önerisi

Meclis Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Alaboyun, 13 Mayıs'taki maden faciasının ibretlik bir olay olduğunu söyledi. "İşin uzmanı bir senarist tarafından sinemaya, filme veya bir diziye aktarılması lazım" dedi.

Meclis Araştırması Komisyonu, Soma’daki maden faciasıyla ilgili Soma A.Ş. Müessese Müdürü ile İMBAT Madencilik İş Güvenliği Müdürü'nü dinledi. [Fotoğraf: AA]

tbmm soma maden faciasını araştırma komisyonu başkanı ali rıza alaboyun, komisyonun manisa soma'daki maden faciasından kurtulan işçilerle yapacağı görüşme sonrası bin 500 sayfanın üzerinde bir ifadeye sahip olunacağını ve bunun çok geniş bir bilgi, veri ağı olduğunu söyledi. "13 mayıs'ın sürekli hatırlanması, bu olayın sürekli gündemde olması açısından bizim raporumuzdan sonra meclis'teki kayıtlar da incelenerek işin uzmanı bir senarist tarafından bunun sinemaya, filme veya bir diziye aktarılması lazım. bu çok ibret alınması gereken bir olay. bu ifadeleri bütünleştirip bir senaryo yazmak, bu konuda bir film çekmek çok faydalı olur diye düşünüyorum" dedi.

soma'daki maden faciasını araştırmak için manisa'da olan tbmm soma maden faciasını araştırma komisyonu üyeleri, eynez maden ocağı soma aş müessese müdürü ali haydar sakik, imbat madencilik iş güvenliği müdürü aygün ekici ile görüşmelerini tamamladıktan sonra kazanın tanığı işçilerle görüşmelere başladı.

komisyon başkanı alaboyun, daha önce 24 işçiyi dinlediklerini fakat bu işçilerden sadece 4'ünün kaza anında madende olduğunu ifade etti. "kaza noktasına çok yakın olan işçilerden sadece birini dinleme imkanı olmuştu. bugün 10 işçi çağırdık, bunların hepsi kaza noktasına çok yakında olan işçiler. bunların bilgileri bizim için çok önemli" dedi.

"ifadeler önemli"

alaboyun gazetecilerin "tamamlanan ve kamuoyu ile paylaşılmayan bilirkişi raporunun içeriğiyle" ilgili sorusu üzerine raporu resmen istediklerini, henüz kendilerine ulaşmadığını, konunun muhataplarına iletilen bu raporun internet ortamında yayınlandığını ve kendilerinin de buradan bilgi edindiğini ifade etti.

raporda elektrik, havalandırma ve sensör konularına daha geniş yer verildiğini belirten alaboyun, kazanın nasıl olduğuna yönelik istedikleri bilginin olmadığını belirterek "raporda faydalı bulgular var. değerlendirilmesi gereken bulguları biz daha da genişletmek istiyoruz. dün ocağa girerek görüntüleri aldık. yanan bant görüntüleri, kablo görüntülerini aldık. kamalar yanmıştı. onlar işin belki görsel tarafı ama en önemlisi işçilerin yaşadıkları, bu yüzden ifadeleri önem taşıyor" diye konuştu.

alaboyun, "olayın neden kaynaklandığıyla ilgili tespitleri"nin sorulması üzerine, kasti ihmalin olmadığını, "bu önemsizdir" şeklinde bir kanıksamanın olabildiğini ifade ederek şöyle devam etti:

"şundan oldu denilen 2-3 alternatif üzerinde çalışıyoruz. bu konuda hem işletme yetkililerini, hem de işçileri dinliyor olayı bütünleştirmeye çalışıyoruz. bir mantık örgüsü içinde olaya çalışıyoruz. bu konuda her türlü görüşe açığız. olayı net çıkaralım, resmin bütünlüğünü ortaya koyalım. bu çok büyük bir olay. 301 işçi hayatını kaybetti, onların vebali var. kimseyi şu an suçlu olarak görmek niyetinde değiliz."

"kömür kanunu çıkarılmalı"

alaboyun, "üzerinde durulan alternatiflerin" sorulması üzerine ise, netleşme olmadığından yorum yapmaktan kaçındığını, fakat ağırlıklı olarak metan ve kızışma üzerinde durduklarını söyledi.

"metan ve kızışma etkisi nedir, nasıl olmuştur, olayı nasıl tetiklemiştir. bant niye yanmıştır. kızışma sonrasında banttan bir zehirlenme olduğu ortaya çıkıyor. bant var, galeri yangını var. büyük ölçüde bir galeri yangını sonucu böyle bir zehirlenme var. olayı tetikleyen kızışma, metan parlaması nedir, ne değildirin üzerinde çalışıyoruz."

perşembe günü öğleden sonra işıklar ocağını gezdiklerini, bu ocağın çok modern bir şekilde dizayn edildiğini gördüklerini savunan alaboyun, her 200-300 metrede temiz hava kabinlerinin yapıldığını, bantlar üzerine otomatik yangın söndürme cihazlarının yerleştirildiğini ifade ederek yapılanların çoğunun mevzuatta olmadığını anlattı.

komisyonun raporu sonucunda bir kömür kanunu çıkarılması gerektiğine inandığını ifade eden alaboyun, "çok geniş, her ocağa ayrı bir çalışma raporu yayınlanması gerektiğini inanıyorum. mevzuatın genişletilmesi gerekir, inisiyatif sadece yöneticiye, mühendise, işçinin başındaki çavuşa bırakılmamalı. işin başında her şeyi ortaya koyarsak, yatırımlar da o mevzuata göre yapılır" dedi.

manisa'nın soma ilçesindeki, soma kömürleri a.ş.'ye ait eynez ocağında çıkan yangın sonucu 13 mayıs'ta 301 işçi hayatını kaybetmişti. facianın ardından 26 mayıs'ta atabacası, 28 mayıs'ta işıklar maden ocağı kapatılmıştı. işıklar maden ocağı'nda eylül ayı başında yeniden üretim başlamıştı.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;