Soma'da Facia

Soma maden faciasında hayatını kaybedenler anılıyor

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği Türkiye tarihinin en büyük maden faciasının üzerinden iki yıl geçti. Kayıplar tüm Türkiye’de anılıyor. Davadanın 7 duruşmasında ise 47 oturum geride kaldı. Sorumlulara verilecek cezalar için sanık avukatlarının itirazı üzerine hazırlanan yeni bilirkişi raporu bekleniyor.

[Fotoğraf: AA]

türkiye tarihinin can kaybı en yüksek maden faciası olan, manisa’nın soma ilçesinde 13 mayıs 2014'te 301 işçinin hayatını kaybettiği olayın üzerinden iki yıl geçti. soma holding'e bağlı soma kömürleri aş tarafından işletilen kömür işletmesinde çıkan yangın sonucunda dünya madencilik tarihinin en büyük facialarından biri yaşandı.

5 bin maden işçisinin çalıştığı ocakta saat 15.00'te başlayan yangın nedeniyle 420 metre derinlikteki ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galerileri duman doldurdu, bu sırada madende bulunan işçiler mahsur kaldı.

olayın hemen ardından başbakanlık afet ve acil durum yönetimi başkanlığı (afad) koordinasyonunda, afad ve türkiye kömür işletmeleri’ne bağlı tahliye ekipleri, çevre maden ocaklarından gelen işçiler ile sağlık bakanlığı’na bağlı 112 acil servis ve ulusal medikal kurtarma ekipleri’nin (umke) de katılımıyla arama kurtarma çalışması başlatıldı.

eski enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız'ın facianın yaşandığı gün maden sahasına giderek koordinasyonunu üstlendiği arama kurtarma çalışmaları, 96 saat sürdü ve ilk anda 162 işçi kurtarıldı, 301 madencinin ise cansız bedenine ulaşıldı. faciada 486 işçi yaralandı.

facianın gerçekleşmesinden sonra üç günlük ulusal yas ilân edildi.

[Fotoğraf: AA]

kurbanlar anılıyor

faciada hayatını kaybedenler soma maden şehitliği ve ilçe camilerindeki mevlit ve hatimlerle anılıyor.

cuma namazı sonrası hayır yemeğinin verileceği etkinlikte akşam saatlerinde de büyük laleli camii'nde hayatını kaybedenler mevlit okunacak.

ayrıca türkiye’nin diğer birçok ilinde de kayıplar dualarla anılıyor.

davada son durum ne?

faciayla ilgili dava, olaydan 11 ay sonra, 13 nisan 2015'te görülmeye başlandı.

soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu sanıklar soma kömür işletmeleri aş yönetim kurulu başkanı can gürkan, genel müdür ramazan doğru, işletme müdürü akın çelik, teknik müdür ismail adalı, teknik nezaretçi ertan ersoy ve iş güvenliğinden sorumlu üç vardiya amiri mehmet ali günay çelik,yasin kurnaz ve hilmi kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 seneden 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 seneye kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

tutuksuz 38 sanık hakkındaysa "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 seneye kadar hapislerinin istendiği, bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle ceza artırımı talep edildiği davada, 7 duruşmada 47 oturum geride kaldı.

[Fotoğraf: AA]

'gözlerinin içine bakmak istiyoruz'

akhisar ağır ceza mahkemesi’nde görülen davanın ilk oturumunda mahkeme heyeti, ses ve görüntü bilişim sistemi (segbis) ile cezaevinden bağlantı yapılarak ifadeleri alınacağı açıklanan tutuklu sanıkların, madenci yakınlarının "sanıkların gözlerinin içine bakmak istiyoruz" talebi doğrultusunda mahkeme salonuna getirilerek yargılanmasına karar verdi.

tutuklu sanıkların geniş güvenlik önlemleri altında getirildiği ikinci oturumda, ailelerin, ölen yakınlarının ismi okununca ayağa kalkarak kimlik bilgilerini aktardığı sırada tutamadıkları gözyaşları, dava sürecince akmaya devam etti.

ilk kez davanın 5. duruşmasında mahkeme huzurunda konuşan şehit madenci yakınlarının anlatımları sırasında da duruşmayı izleyenlerin büyük bölümü gözyaşlarını tutamadı, fenalaşanlara sağlık ekiplerince müdahale edildi.

cumhuriyet savcısı oğuz köktan'ın aynı duruşma sonunda verdiği mütalaa doğrultusunda, kazanın meydana geldiği vardiyada çalışmadığı tespit edilen emniyet vardiya amirleri yasin kurnaz ve hilmi kazık'ın adli kontrol hükümlerinin uygulanması şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi. 

[Fotoğraf: AA]

bilirkişi raporu bekleniyor

geride kalan oturumlarda, mağdur avukatları, özellikle işletmedeki kusurlar ve bundan sorumlu olduğunu ileri sürdükleri zanlılar üzerinde durdu.

sanık avukatları ise bilirkişi heyetinin olay yerine gitmeden hazırladığı ve iddianameye kaynaklık eden raporda, yanlış ve eksikler bulunduğunu iddia ederek, olayın gerçek nedeninin tespit edilip buna göre sorumluların ve isnat edilecek suçların belirlenmesini istedi.

iddianamede "ocakta olaydan önce süregelen yangının göz ardı edildiği" iddiasına bağlı "olası kastla öldürme" suçundan yargılanan tutuklu sanıklardan can gürkan, iddianın yanlışlığının, maden tetkik ve arama genel müdürlüğü’nden (mta) gelen raporlarda yangın olmadığının belirtilmesiyle ispatlandığını ileri sürerek, böyle bir durum olsa, kendisinin "akıl hastalığıyla ilgili tck 32. madde"den yargı önüne çıkması gerektiğini ifade etti.

işletme müdürü akın çelik de yangını gözardı ettiğinin kanıtlanması durumunda, kendisini soma’daki madenci anıtı önünde yakacağını söyledi.

diğer tutuklu sanıklar da hemen her söz verildiğinde, olayın "gerçek" nedeninin tespit edilmesini ve bununla ilişkili sorumlularının ortaya çıkarılmasını istediklerini belirtti.

mahkeme heyeti, üyeleri arasında maden mühendisleri ve hukukçuların da bulunduğu yeni bilirkişi heyeti oluşturulmasını kararlaştırdı. bazı taraf avukatları eşliğinde 5 şubat'ta maden ocağında keşif yapan bilirkişi heyetine, rapor hazırlamaları için 3 ay, bu yetmezse 3 ay daha ek süre verilmesine karar verildi.

manisa baro başkanı ali arslan, bilirkişi heyetinin "haklı gerekçeyle talebi halinde bu sürenin daha da uzatılabileceğini" belirterek, şunları söyledi:

"bilirkişi raporunun, en geç eylül-ekim gibi geleceğini tahmin ediyoruz. hem müdahil hem sanık vekilleri, raporu değerlendirip görüşlerini sunacak. buna göre mahkeme heyeti, ek bilirkişi raporu talep edebilir. ek rapor talep etmez ve raporu yeterli görürse karara geçebilir. buna göre mahkeme heyeti bu yıl, ek rapor isterse en geç önümüzdeki yıl karara varır."

işletme müdürü akın çelik’in avukatlığını üstlenen ve ortaya koyduğu donelerle yeni bilirkişi heyeti oluşturulması sürecinde etkili olan savunma avukatlarının başında gelen yusuf koçyiğit, son duruşmadan bir gün önce otomobilinin kundaklanmasını yasa dışı bir örgütün üstlenmesi üzerine, müdafilik görevinden istifa etti.

olay, sanık ve mağdur avukatlarınca da kınandı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;