Somali

Somali'de ABD operasyonu

ABD, Somali'de Eş Şebab örgütü liderleri Ahmet Abdi Godani'yi hedef alan bir hava saldırısı düzenledi. Ancak Godani'nin ölüp ölmediği bilinmiyor.

Konular: Somali, ABD, Eş Şebab
Eş Şebab'ın son saldırılarından biri Mogadişu'daydı. Bazı grup üyeleri de öldürülmüştü. [Fotoğraf: Reuters]

irak'ta işid'e karşı hava saldırıları düzenleyen abd, somali'de de bir nokta operasyonu yaptı. somali'deki kanlı saldırılarıyla adından söz ettiren eş şebab örgütünün lideri ahmed abdi godani'ye yönelik hava saldırısı düzenlendi. pazartesi gecesi geç saatlerde el kaide bağlantılı örgütün yöneticilerinin toplantı yaptığı bölge hedef alındı. 

bir abd'li yetkili, godani'nin ölüp ölmediğinin belli olmadığını söylerken, bir diğeri 'öldüğüne inandıklarını' ifade etti.

pentagon ise, godani'nin ölümünün kesinleşmesi halinde bunun örgüte "büyük bir darbe" olacağını duyurdu.

godani'nin ölüm haberi doğrulanırsa, bu somali hükümetinin eş şebab ile batı destekli mücadelesinde büyük bir zafer olacak.

godani'ye yakın isimlerden ahmet muhammed ami de ocak ayında yine abd saldırısında öldürülmüştü.

bir grup eş şebab üyesi, 31 ağustos pazar günü somali'nin başkenti mogadişu'daki istihbarat merkezini hedef almış, olayda saldırganlarla beraber en az 12 kişi ölmüştü.

örgüt geçen eylül ayında da kenya'da bir alışveriş merkezine saldırmış, 67 kişinin ölümüne neden olmuştu.

eş şebab, somali’de federal geçiş hükümeti’ni ortadan kaldırmak için 2006’dan bu yana mücadele veren silahlı bir grup.

somali'de kontrol altında tutuğu tüm bölgelerde şeriat kanunlarını uygulayan eş şebab, bunu tüm ülkeye yaymayı planlıyor. selefi-vehhabi inancına bağlı olan grup, cihad hareketiyle 'kafirlere' karşı savaş yürütülmesini savunuyor. örgüt aynı zamanda sufilik inancına bağlı somalili gruplarla da çatışıyor.

örgütün silahlı kadrosunun büyük çoğunluğunu somalililer oluşturuyor ancak kenya, etiyopya ve eritre gibi komşu ülkelerin vatandaşlığına sahip silahlı kişiler de örgüt için savaşıyor.

kaynak: reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;