2015 Genel Seçimi

‘Sonucu Yunanistan olur’

CHP'nin seçim bildirgesini eleştiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan "Türkiye'de öyle yanlış politikalar uygulanırsa, sonucu Yunanistan, iflas noktasına gelen bir ülkedir" dedi.

Konular: Ekonomi, Türkiye
Babacan, Kanal 7'deki Başkent Kulisi programında gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı. [Fotoğraf: AA/Arşiv]

başbakan yardımcısı ali babacan, muhalefet partilerinin seçim bildirgeleri ve döviz kuru hakkında açıklamalar yaptı. türkiye'de muhalefet partilerinin iktidar olma gibi ciddi bir hedefleri ve hayallerinin olmadığını söyleyen babacan, "bu, seçim beyannamelerinden ve ortaya koydukları projelerinden, açıklamalarından bir kez daha ortaya çıktı" dedi.

babacan, chp'nin seçim bildirgesini eleştirdi. bildirgenin bütçe açığına neden olacağını, bunun da piyasa faizlerinin çok yükselmesini sağlayacağını belirtti. "yüksek faizin de bedelini yine millet olarak hep beraber ödeyeceğiz. uluslararası çevrelerde olsun türkiye içindeki belli başlı, hesap kitap bilen ve dürüstçe düşündüğünü söyleyen çevrelerin analizleri ile bizimkiler tamamen örtüşüyor. bunların gerçekten türkiye'de yapılacağına piyasalar, iş çevreleri inanıyor olsa bugünden zaten ekonomi allak bullak olur. bugünden faizler en az yüzde 16-17'lere çıkar, daha da ilerisi olabilir" diye konuştu.

türkiye'nin etrafındaki ülkelerin çok önemli sorunlar yaşadığına işaret eden babacan, "istikrar bir kere sarsıldığında bir ülkenin ne duruma düşeceğini etrafımızdan görebiliyoruz” dedi.

başbakan yardımcısı ali babacan, "chp bunları yaparsa, yunanistan oluruz mu diyorsunuz?" sorusuna "bunları yaparsa değil, zaten inşallah öyle bir ihtimal yok, yapabilecek fırsatı halkımız onlara vermez ama türkiye'de öyle yanlış politikalar uygulanırsa, sonucu yunanistan, iflas noktasına gelen bir ülkedir" cevabını verdi.

‘muhalefetin iktidar olma hedefi yok’

babacan, iktidara gerçekten alternatif olabilecek gerçekçi projeler ortaya koyan muhalefetin türkiye'de hâlâ olmadığını, bunun ciddi bir problem olduğunu söyledi:

"her muhalefet partisi, ileri demokrasilerde, iktidarın alternatifi gibi ya da iktidara kolayca geldiğinde programıyla, kadrolarıyla her şeyiyle hazır bir görüntü çizer. bu seçime giderken maalesef şunu görüyoruz ki, ana muhalefet partisi dahil, şu anda türkiye'de muhalefet partilerinin iktidar olma gibi ciddi bir hedefleri, hayalleri yok."

‘ekonomi allak bullak olur’

babacan, anketlerin, ak parti'nin yeniden tek parti iktidar olacağını gösterdiğini vurguladı. "buna piyasa inandığı için ve tek parti iktidarıyla ak parti iş başına geldiği zaman makul ekonomi politikalarına inandığı için şu anda piyasa göstergeleri nispeten makul seviyelerde seyrediyor” dedi.

iktidar partisi olarak geniş kitlelere ne vadettiklerinin sorulması üzerine babacan, diğer partilerden farklarının 13 yıllık icraatları olduğunu belirtti. bu süre zarfında türkiye'de her bir toplum kesiminin gelirinin reel anlamda yükseldiğini söyleyen babacan, "biz bunun devam edeceğini düşüyoruz ama bunlar basamak basamak olacak. son 13 yıldır olduğu gibi bundan sonraki dönemde de bunun devam edeceğini biz söylüyoruz" diye konuştu.

babacan, küresel ekonomideki gidişatın türkiye’yi de etkilediğini vurguladı. dünyadaki tüm ülkelerde büyüme oranlarının düştüğüne dikkati çekerek, bu sorunun cevabını yapısal reformlarda gördüklerini söyledi.

başbakan yardımcısı ali babacan, türkiye'de yapısal reformlar konusunda 25 alanda dönüşüm programı açıklandığını, g20 ülkelerinin hiçbirisinde bu kadar detaylı bir yapısal reform hazırlığı olmadığını belirtti.

‘muhatabın merkez bankası olması gerekiyor’

merkez bankası'nın doların yükselişine müdahale etmediğine ilişkin eleştiriler üzerine babacan, “ben hep söylüyorum, merkez bankası'nın ne yaptığı veya ne yapması gerektiğiyle ilgili konularda muhatabın merkez bankası olması, onlara sorulması gerekiyor. merkez bankamızın operasyonel bağımsızlığı, araç bağımsızlığı var" diye konuştu.

faizlerin, dünyadaki gelişmelere de bağlı bulunduğuna, o nedenle şimdiden bir şey söylemenin zor olduğuna dikkat çeken babacan, "bizim kanaatimiz şu; doğru politikalar izlendiğinde, doğru bir duruş sergilendiğinde ve politikalar, güven ile istikrar üzerine inşa edildiğinde enflasyon beklentisi düşecektir, bunun yanında faizler de düşecektir" dedi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;