Bilim-Teknoloji

Sony tehditlere karşı geri adım attı

Sony Pictures, Kuzey Kore liderine yönelik suikast girişimini konu alan The Interview filminin galasını tehditlerin ardından iptal etti. Film gösterimden de kaldırıldı.

Konular: Bilim-Teknoloji
The Interview filminde James Franco ve Seth Rogen rol alıyor. [Fotoğraf: Columbia Pictures]

sony pictures'a siber saldırı düzenleyen guardians of peace (gop) örgütü, the interview filminin gösterimden kaldırılması talebinde bulunmuş ve 11 eylül'ü hatırlatan saldırıların yaşanabileceğini tehdidinde bulunmuştu. gop insanların sinemalardan uzak durmasını ve evlerinde kalmasını istemişti. sony, tehditler üzerine 25 aralık'ta planlanan filmin galası iptal etti. 

film, kuzey kore lideri kim jong-un'a yönelik suikast girişimini konu alıyor. filmin abd'deki sinema salonlarından da kaldırıldığı duyuruldu. abd'nin önde gelen dört sinema zinciri, filmi göstermeyeceklerini açıklamıştı.

sony, sinema salonlarının kararına saygı duyduklarını, çalışanlar ile sinemaseverlerin güvenliğinin öncelik taşıdığını belirtti. sony adına açıklama yapan bir yetkili, 44 milyon dolara mal olan the interview filmini galası iptal edildikten sonra tekrar gösterime koymayı düşünmediklerini söyledi.

hacker'ların ilk tehditlerine filmin gösterimden kalkmayacağını belirterek cevap veren sony pictures, kararından geri adım atmış oldu. 

saldırıda k.kore izi

sony pictures'a yönelik 24 kasım'da başlayan siber saldırıyı üstlenen gop örgütünün kuzey kore merkezli olduğu öne sürülmüş ancak fbi saldırının pyongyang'a işaret ettiğine dair kesin delil bulunmadığını açıklamıştı.

new york times'a bilgi veren abd'li istihbarat yetkilileri ise saldırının 'kaynağının' kuzey kore olduğunu belirtti. yetkililer, saldırının amacının the interview filmini iptal ettirmek olduğunu, filmin iptal edilmesi için yapılan baskı ve tehditlerin kuzey kore'ye işaret ettiğini belirtti.

istihbarat yetkilileri, kuzey kore'nin kınanması konusunda beyaz saray'dan resmi bir açıklama yapılıp yapılmayacağının değerlendirildiğini belirtti. adlarının açıklanmasını istemeyen istihbarat yetkilileri, bu olasılığın düşük olduğunu, aksi takdirde kuzey kore, abd ve japonya arasında yeni diplomatik krizler yaşanabileceğini belirtti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;