ABD

'Sorun çözülene kadar mücadele'

Siyah bir gencin gözaltındayken ölümü sonrası çıkan olaylar sonucu olağanüstü hâl ilan edilen Baltimore'da sokaklar polis dolu, sokağa çıkma yasağına uymayan bazı gruplar bekleyişini sürdürüyor. ABD Başkanı Obama, "Şiddet olayları amaca zarar veriyor" dedi. Gray ailesinin avukatı sorun çözülene kadar mücadele mesajı verdi.

Konular: Amerika, ABD
Baltimore'da bölge sakinleri, olaylarda yağmalanan ve yakılan binaları temizledi. [Fotoğraf: AA]

abd'nin baltimore kentinde bir siyah gencin gözaltındayken ölümüyla başlayan olaylar nedeniyle kentte gergin bir bekleyiş var. abd başkanı barack obama, baltimore'da patlak veren türden şiddet olaylarının haklı gerekçesinin olmadığını söyledi. obama, beyaz saray'da japonya başbakanı şinzo abe ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, baltimore’daki olaylarla ilgili konuştu.

obama, "(baltimore'da) gördüğümüz şiddet olaylarının ise hiçbir haklı gerekçesi yok. bunlar amaca zarar verici. insanlar ellerine levyeler aldığında ve yağma için kapıları açmaya başladığında, protesto etmiş ya da bir mesaj vermiş olmuyorlar, çalmış oluyorlar. bir binayı yaktıklarında kundakçılık yapmış oluyorlar. kendi toplumlarındaki iş ve fırsatları yok ediyorlar" dedi.

"arada kayboluyorlar"

adalet bakanlığı'nın gray'in ölümüyle ilgili soruşturma başlattığını ve bu süreçte tam şeffaflık ve hesap verebilirliğin olması gerektiğini belirten obama, şiddet eylemlerinin, kentte günlerdir düzenlenen barışçıl protestolardan dikkati başka yöne çektiğine dikkat çekti:

"yanan bir bina televizyonda defalarca gösterilirken, doğru olanı yapan binlerce protestocunun ise arada kaybolduğunu düşünüyorum."

"yeni gibi davranmamalıyız"

obama, polis yetkililerinin, çoğunluğunu yoksulların oluşturduğu başta siyahiler olmak üzere bireylerle "rahatsız edici" sorular uyandıran temaslarına dair çok fazla örneğin meydana geldiğini de belirtti:

"öyle görülüyor ki her haftada bir ya da her birkaç haftada bir bunlar oluyor. dolayısıyla sivil toplum örgütlerinin ve daha önemlisi ülke genelindeki annelerin ve babaların bunun bir kriz olduğunu söylemeye başlamaları gayet anlaşılır. bu yavaşça ilerleyen bir kriz ve uzun zamandır devam ediyor. yeni değil. yeni gibi davranmamalıyız."

"buradayız, bu şehri seviyoruz"

baltimore'da gözaltındayken hastanelik olup hayatını kaybeden siyah genç freddie gray'in cenaze töreni sonrasında kentte çıkan olaylarda 19 bina ve 144 araç yakıldı, dükkânlar yağmalandı. 20 polis yaralandı, 230 kişi gözaltına alındı. kentte olağanüstü hâl ve bir hafta boyunca gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. binlerce polis bölgede görevli.

gray ailesinin avukatı billy murphy, patlak veren olayları siyahların öne çıkması ve kendi problemlerini sahiplenmeleriyle ilişkilendirdi.

murphy "burada yaşıyoruz, burayı seviyoruz. mükemmel değil. kötü bir evliliğin içinde olmak gibi ama boşanmayla ilgilenmiyoruz. bu şehri seviyoruz ve bu problem çözülene kadar çalışmak için buradayız" dedi.

insan hakları aktivisti ve papaz jesse jackson ise, baltimore’daki ırksal ve ekonomik bölünmeye vurgu yaptı. democracy now kanalına konuşan jackson, insanların siyahlardan korktuğunu, çocuklarını aynı okula göndermek istemediğini söyledi ve “dolayısıyla halk ile polis arasında uçurum var” dedi.

halk temizlik yaptı

baltimore’da olayların yaşandığı bölge sakinleri, olaylar sırasında harabeye dönen sokak ve mağazaları ellerinde süpürge ve çöp poşetleriyle temizledi.

kentteki din adamları bir araya gelerek, yaşananların tekrarlanmaması için harekete geçeceklerini söyledi. ancak kentte yüksek tansiyon devam ederken, öğle saatlerinden itibaren gruplar tekrar toplandı. zaman zaman göstericilerle polis arasında çatışma olsa da kentte gergin bir bekleyiş var. 

kentte geceleri sokağa çıkılması da bir hafta boyunca yasaklandı. karar yerel saat ile 22.00 - 05.00 saatleri arasında geçerli.

6 polis açığa alındı

çakı bulundurmak suçundan 12 nisan'da gözaltına alınan ve polis aracına kilitlenen freddie gray, araçtan indikten sonra hastaneye kaldırılmış, omuriliğinden ciddi biçimde yaralanma sonucunda 19 nisan'da hastanede hayatını kaybetmişti. üzerindeki sır perdesi hâlâ aralanamayan gray'in ölümüyle ilgili soruşturma başlatılırken, siyah genci gözaltına alan altı polis açığa alınmıştı.

kaynak: aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;