Bilim-Teknoloji

Sosyal ağlara erişilemiyor

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmesiyle ilgili bazı içerikler sebebiyle, sosyal ağlar Twitter ve YouTube'un da bulunduğu bazı internet sitelerine erişim engellendi. Yasaklı içeriği kaldıran Facebook yeniden açıldı.

Konular: Bilim-Teknoloji

dünyada ve türkiye'de yaygın olarak kullanılan twitter ve youtube sitelerine erişilemiyor. yasağın gerekçesi, cumhuriyet savcısı mehmet selim kiraz’ın iki dhkp-c üyesi tarafından rehin alınıp öldürülmesiyle ilgili. istanbul 1. sulh ceza hakimliği, internette, facebook, twitter ve youtube’un da aralarında bulunduğu internet siteleri ve sosyal ağlarda yer alan 166 uzantının kaldırılmasına karar verdi. kararda bu içeriklerin kaldırılmaması halinde sitelerin erişiminin tümden engellenmesi kararlaştırıldı. 3 nisan tarihli bu kararı uygulamayan sitelere erişim bugün engellendi.

facebook, kararda geçen içeriği kaldırdıktan sonra erişime açıldı. 

erişim sağlayıcıları birliği de, cumhuriyet savcısı mehmet selim kiraz'ın rehin alınması görüntülerinin yayınlandığı sosyal paylaşım sitesi twitter ile video paylaşım sitesi youtube'a erişimin, mahkeme kararı doğrultusunda engellendiğini açıkladı.

kalın: basın sorumlu davransa...

gelişme, cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın'da da soruldu. kalın, basının sorumlu davranması halinde bunların tartışılmayacağını söyledi:

"basın sorumluluğuyla hareket etmesi gereken bazı medya kurumlarının sanki terör örgütü propagandası yapıyor gibi bu fotoğrafları yayımlaması kabul edilebilir değil. kendinizi bir an için şehit edilen savcımızın ailesinin yerine koyun. itirazlar son derece haklıdır. cumhurbaşkanımız ve başbakanımız gerekenleri söyledi, takibi de yapılacaktır. basın kurumlarımız sorumluluğunu yerine getirseydi şu anda biz bunu konuşuyor olmayacaktık. ‘özgürlükler mi kısıtlanıyor?’ gibi bir bağlamda ele alınması da kabul edilebilir değil"

twitter'dan açıklama

twitter ise resmi duyurularını yaptığı @policy  hesabından  "hizmteimizin türkiye'de kesintiye uğradığı bilgilerini aldık. kullanıcılarımıza en kısa sürede erişimi tekrar sağlamak için çalışıyoruz" açıklamasını yaptı. 

yasa ne diyor?

yeni internet düzenlemesinde hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde başbakanlık veya bakanlıkların talebi üzerine içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verilebiliyor. içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunuluyor. yeni yasayla "kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi" gerekçeleriyle tib de internette sakıncalı içeriğin çıkarılması veya içeriğe erişimin engellenmesi kararı verebiliyor. başbakanlık veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine tib tarafından içeriğin kaldırılması kararı internet sağlayıcılara bildirildiği andan itibaren 4 saat içinde içerik kaldırılacak. bu işlem yerine getirilene kadar da içeriğe erişim engellenecek.

türkiye'de twitter ve youtube, geçen yıl mart ayında erişim engeline takıldı. ancak anayasa mahkemesi bireysel başvurular üzerine twitter yasağıyla hak ihlali yapıldığı ifade özgürlüğünün kısıtlandığı yönünde karar almıştı. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;