Yunanistan Ekonomik Krizi

Söz sırası parlamentoda

Yunanistan'da hükümetin kabul ettiği, ağır şartlar içeren kurtarma paketi yarına kadar parlamentoda oylanacak. Syriza'nın koalisyon ortağı pakete destek vermeyeceğini duyurdu. Toplumun farklı kesimlerinden de iktidar partisine tepki var.

Kurtarma paketini protesto eden göstericiler parlamento binası önünde toplandı. [Fotoğraf: Reuters]

brüksel'deki euro bölgesi liderleri zirvesinde kabul edilen yunanistan için kurtarma paketinin yürürlüğe girmesi yunan parlamentosunda yapılacak oylamaya bağlı. yunanistan başbakanı tsipras'ın 'onur mesajı' olarak nitelendirdiği anlaşmanın çarşamba gününe kadar parlamentoda oylanması gerekiyor.

parlamentonun, euro bölgesi liderler zirvesinde sağlanan anlaşmayla birlikte, bankaların sermaye yapısının yeniden düzenlenmesini de oylaması gerekiyor. yunan milletvekillerinin reformları hayata geçirmek için aynı oturumda bazı yasaları da kabul etmesi şart. kreditörlerin istediği reformlar arasında hükümetin vergileri artırması, emeklilik sisteminde yeni kesintilere gitmesi, kamu harcamalarını azaltması ve özelleştirmelerin yapılması var. 

syriza bayrağını yaktılar

ab'nin üç yıl içinde yunanistan'a 86 milyar euroluk bir finansman sağlayacağı anlaşma, içerdiği ağır şartlar nedeniyle ülke içinde eleştiri konusu. 

başkent atina'da çeşitli sol gruplar kurtarma paketine karşı gösteri düzenledi.

İktidar partisine öfkeli protestocular Syriza bayrağı yaktı. [Fotoğraf: AA]

yunan hükümetinin euro bölgesi liderleriyle yeni bir kurtarma paketi konusunda anlaşmasını protesto eden göstericiler, başbakan aleksis çipras'ın lideri olduğu radikal sol ittifak syriza partisi'nin bayrağını yaktı.

koalisyon ortağından destek yok

yunanistan savunma bakanı ve koalisyon hükümetinin küçük ortağı bağımsız yunanlılar partisi'nin lideri panos kammenos da ülkesinin borç krizinin çözümü amacıyla euro bölgesi liderleriyle uzlaşmaya vardığı kurtarma paketini desteklemeyeceklerini söyledi. parti koalisyonda kalmaya ise devam edecek.

eczacılar greve gidiyor

kreditörlerle varılan anlaşma gereği, doktor reçetesi gerektirmeyen ilaçların satışının serbest bırakılmasına ve eczane açmanın kolaylaştırılmasına itiraz eden eczacılar çarşamba günü 24 saatlik grev gerçekleştirecek.

yunanistan eczacılar birliği başkanı constantinos lurantos, başbakan aleksis çipras'a mektup göndererek kreditörle yapılan anlaşmaya tepki gösterdi. lurantos mektubunda, "5 temmuz'da referandumda çıkan onurlu 'hayır' kararını, korkak bir 'her şeye evet' kararına çevirdiniz" ifadesini kullandı.

imf yunanistan'ı yakından denetlemeye devam edecek

kurtarma paketine göre, yunanistan'da kemer sıkma önlemleri ağırlaşarak devam edecek. kdv artırımı dahil vergi düzenlemeleri, çalışma piyasası reformu ve emeklilik reformu gerçekleştirilecek. yunanistan otomatik bütçe kesintilerini öngören mali kurala geçecek ve istatistik kurumunun bağımsızlığını güçlendirecek.

imf yunanistan'ı yakından denetlemeye devam edecek. imf'yle anlaşma vadesi dolduğunda yenilenecek. aksi halde atina'nın ab destekli mali programı askıya alınacak.

imf'yle birlikte diğer troyka kurumları ab komisyonu ve avrupa merkez bankası heyetleri atina'ya dönecek ve yunan kurumlarını yerinde denetleyecek. yunanistan troyka'nın olurunu almadan mali konularda tek başına hareket edemeyecek.

özelleştirmeler troyka kurumlarının denetiminde yapılacak

kamunun en değerli aktiflerinin transfer edilmesiyle atina'da 50 milyar euroluk bir özelleştirme fonu oluşturulacak. özelleştirmeler troyka kurumlarının denetiminde yapılacak. elde edilecek gelirin yarısı bankalara sermaye takviyesinde, bir çeyreği borç geri ödemesinde ve kalan çeyreği yatırımlarda kullanılacak.

yunanistan'da kamu çalışanları azaltılacak, bankacılık sektörü yeniden yapılandırılacak, elektrik iletim hatları operatörleri özelleştirilecek, eczaneler, süt üreticileri ve fırınlar başta olmak üzere birçok sektörle ilgili yeni düzenlemeler yapılacak.

yunanistan borçlarını kısmen bile sildiremeyecek

yunanistan tüm bu şartları karşılaması halinde dahi borçlarını kısmen bile sildiremeyecek. atina, euro bölgesi'nin diğer üyelerinden aldığı ikili kredileri kırpamayacak. belirli şartların karşılanması halinde borç vadelerinin uzatılması ve faiz oranlarında indirim söz konusu olabilecek.

yunanistan imza attığı tüm bu taahhütlere rağmen 82-86 milyar euroluk üçüncü kurtarma paketinin başlatılmasını güvence altına alamadı. yunan parlamentosunun bu hafta taahhüt edilen reformları yasalaştırması ve atina'nın troyka'nın muhtemel yeni taleplerini karşılaması halinde yeni kurtarma paketi uygulamaya girebilecek.

kaynak: al jazeera, ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;