Bilim-Teknoloji

SpaceShipTwo kazasına soruşturma

Virgin Galactic şirketine ait uzay aracı SpaceShipTwo havada infilak etti. Bir kişinin ölmesiyle sonuçlanan kaza hakkında soruşturma başlatıldı.

Konular: Bilim-Teknoloji
SpaceShipTwo, ana gemiden ayrıldıktan kısa süre sonra havada infilak etti. [Fotoğraf: AP]

yörüngealtı uçuşlar yaparak uzaya bu yıl sonundan itibaren turist taşımayı amaçlayan virgin galactic firmasının spaceshiptwo aracı, dün california'da deneme uçuşu esnasında yaşanan teknik arıza sonucu infilak ederek yere çakıldı. bir pilotun öldüğü, diğerinin de yaralandığı kaza hakkında soruşturma başlatıldı.

whiteknighttwo aracıyla belli bir irtifaya yükselen spaceshiptwo, ana gemi tarafından serbest bırakıldıktan saniyeler sonra roketini ateşleyerek yükselmeye başladı. yükseliş esnasında havada infilak eden uzay aracı, whiteknighttwo ile havalandığı mojave hava ve uzay limanı'ndan 35 kilometre öteye çakıldı. spaceshiptwo'daki pilotlardan biri hayatını kaybederken, paraşütle yere inmeyi başaran diğeri hastaneye kaldırıldı.

abd ulusal ulaşım güvenlik kurulu bölgeye bir araştırma ekibi gönderildiğini açıklarken, kazanın sebebi henüz bilinmiyor. dün 55'inci deneme uçuşunu gerçekleştiren spaceshiptwo, roketini ise sadece dördüncü kez test edecekti. kazanın yerden yaklaşık 16 km yükselikte gerçekleştiği belirtildi. whiteknighttwo ile havalanan spaceshiptwo, 50 dakikanın ardından serbest bırakıldı ve saniyeler sonra infilak etti.

yaklaşık 20 metre uzunluğundaki spaceshiptwo, koltuk başına 250 bin dolar ödemeyi kabul eden 6 yolcuya yerçekimsiz ortamın keyfini yaşatmak için iki dev pencereye sahip.

branson, 'yaşanan yıkıcı kaybın ardından çalışkan ve işlerine sadık insanların yanında olmak için en zor yolculuklarından birini yapacağını' belirtti. branson, "uzay zor bir yer... ancak azmedeceğiz ve birlikte daha ileriye gideceğiz" ifadesini kullandı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;