Türkiye Süper Ligi

Spor yazarları ne diyor?

Spor yazarları Uğur Meleke, Bağış Erten ve Serkan Akcan, Fenerbahçe ile Galatasaray arasında bu akşam oynanacak maçta iki ekibin avantaj ve dezavantajlarını değerlendirdi.

Sezonun ilk yarısında Arena'da oynanan derbiyi Galatasaray kazanmıştı. [Fotoğraf: AA]

pazar gecesi, fenerbahçe ve galatasaray 380'inci kez karşı karşıya gelecek. şükrü saracoğlu'nda oynanacak derbiye galatasaray lig lideri olarak çıkacak. fenerbahçe ise dört puan geride üçüncü. spor yazarları uğur meleke, bağış erten ve serkan akcan'a derbi öncesi iki takımın avantajlarıyla dezavantajlarını ve hangi ekibi önde gördüklerini sorduk.

meleke'nin tahmini maçın dengede olduğu yönünde

meleke'ye göre fenerbahçe'nin artısı, üç yılda oturmuş gözü kapalı oyun pratiği. antep maçında olduğu gibi, kupada mersin önünde olduğu gibi bir şey oynamıyor gözükürken işi bitirebiliyorlar. galatasaray ise maç kazanmak için iyi oynamak zorunda. ama onların da avantajı gol ihtimali olan çok oyuncuya sahip olmaları. kupadan çok üretim almaları, çok oyuncu kazanmaları.

15 yıllık kazanamama baskısının ağır olduğunu vurgulayan meleke, "real madrid, riazor'da 18 yıl kazanamamıştı. arada üç kere şampiyonlar ligi şampiyonu oldular ama bir türlü deportivo'yu yenemediler. bu baskıyı da göz ardı etmemek gerek" dedi.

meleke'nin tahmini, maçın dengede olduğu yönünde.

bağış erten: derbiye gitmeyeceğim

en son ne zaman bir fenerbahçe-galatasaray derbisinde statta olmadığını hatırlamadığını söyleyen bağış erten ise bu kez derbiye gitmeyecek.

erten, "çünkü fenerbahçe-galatasaray maçını öyle bir ambiyansta görmek istemiyorum. sanırım bu konuda yalnız değilim. bu maçı bu memleketin en sönemli sportif olayı yapan şey pazar günü olmayacak: taraftar" dedi.

erten sözlerini şöyle sürdürdü:

"hal böyle olunca avantajlar da dezavantajlar da buna göre serpiştirilebilir. galatasaray için şöyle bir fırsat var: belki de ilk defa kadıköy'de fenerbahçe'yi yendiği takdirde kıyamet kopmayacak. fenerbahçeliler bunu daha öncekilerdeki kadar ağır görmeyecekler. çünkü bu derbi bildiğimiz derbi şeklinde oynanmayacak. ama fenerbahçe'nin de şöyle bir alışkanlığı var: ihtiyacı olan bütün galatasaray maçlarını kazanır fenerbahçe. bu alışkanlığından kolay vazgeçeceğini sanmıyorum."

"eğer sadece futbol olarak oynansaydı, her ne kadar lider galatasaray olsa da maçın favorisi yine fenerbahçe olurdu" diyen bağış erten, "çünkü iki takımın kadro kalitesi değilse de oyun kalitesine baktığınızda fenerbahçe bir adım önde. fakat biliyoruz ki teknik adamlık aziz yıldırım'ın tariflediği şekilde yapılan bir meslek değil. bence teknik adamlar günümüz futbolunun en önemli parçaları. bu açıdan bakıldığında da sahaya kazanma aklını koyabilme beceresine daha fazla sahip olan taraf hamza hamzaoğlu" ifadelerini kullandı.

serkan akcan: atan değil tutan kazanır

lig tv yorumcusu serkan akcan, bu derbinin fenerbahçe açısından daha hayati önem taşıdığı görüşünde:

"fenerbahçe derbiyi kaybederse, şampiyonluk yarışında ağır yara alması bir yana, 16 yıllık kadıköy'ün büyüsünü bozan kadro ve antrenör olarak tarihe geçerler. başarının en büyük düşmanı korku ve endişedir ama ülkemizde derbiler söz konusu olunca bu tersine dönebiliyor."

akcan'a göre fenerbahçe'nin avantajı, birlikte oynama pratiği sayesinde ligin en çok pas yapan ve topa sahip olan takımı olması. rakibi istediği bölgede tutarak bir savunma stratejisi uyguluyor. derbide de topun hakimiyeti fenerbahçe'de olacağa benziyor.

"galatasaray ise hamza hamzaoğlu geldikten sonra oyununu değil coşkusunu geliştirdi" diyen akcan, şöyle devam etti:

"yoksa prandelli döneminden maç başına 30 pas daha az yapıyorlar ve topa daha az sahip oluyorlar. buna mukabil daha çok şut ve gol atıyorlar. topu fenerbahçe'ye bırakmayı dert etmeyeceklerdir. önemli olan gökhan ile caner'in arkasındaki mümbit toprakları sürebilmek."

akcan, fenerbahçe'nin yan top savunmasında ligin en iyisi olduğunu ancak galatasaray'ın da chedjou'nun yükselen performansıyla yan top-duran top hücumunda hayli tehlikeli bir takım haline geldiğini söyledi:

"lakin fenerbahçe'nin yan top savunmasını aşmak için chedjou'yu sıklıkla hücuma çıkarmak isteyeceklerdir. bu durumda da kamerunlunun yanındaki partnerinin semih mi koray mı olacağı konusu kritik. zira chedjou'nun bu sezon kaydettiği dört golün üçünü koray'la oynarken attığını unutmamak gerekir."

akcan, sow'un oynaması durumda fenerbahçe'nin kontratak savunmasının zayıfladığını ve bruma'nın sağ önde oynaması halinde "buralardan bol ekmek çıkaracağını" söyledi. bu sezon kontrataktan bulunan gollerde de galatasaray'ın 3-0'lık üstünlüğü olduğunu hatırlattı.

akcan, "fenerbahçe forvet formsuzluğu yüzünden 37 golde kalırken, galatasaray defans dengesizliğinin faturasını 25 gol yiyerek ödüyor. derbide atan değil tutan kazanacağa benziyor. fenerbahçe'nin defans dengesi, galatasaray'ın önünde. alves-egemen tandemi kadıköy coşkusuyla daha temaslı oynayacaktır. bu da burak ile sneijder'ı tehlike bölgesinin dışına atacaktır" diye konuştu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;