Bilim-Teknoloji

SSD üretiminde yeni teknoloji

Hareketli parça içermeyen disk türü olan SSD’lerin üretiminde geliştirilen yeni teknoloji sayesinde kapasitelerde artış sağlanacak.

Konular: Bilim-Teknoloji
SSD disklerin fiyatlarının önümüzdeki yıl düşmesi bekleniyor
SSD disklerin fiyatlarının önümüzdeki yıl düşmesi bekleniyor [Fotoğraf: Intel]

bilgisayarlarda kullanılan ve yüksek hızlı veri transferi özelliği bulunan ssd disklerin kapasiteleri artıyor. bugüne kadar 1 tb’a kadar kapasiteleri bulunan ssd disklerde üst sınır 10 tb’a kadar çıkabilecek.  

intel ve toshiba, ayrı ayrı geliştirdiği 3 boyutlu çok katmanlı yeni bir ssd teknolojisini duyurdular. toshiba’nın geliştirdiği yeni teknoloji 48, intel’in iş ortağı micron ile geliştirdiği teknolojide ise 32 katmanlı depolama özelliği bulunuyor. bu yeni teknoloji sayesinde 10 tb’a kadar kapasiteli ssd diskler üretilebilecek.  

bugüne kadar fiyatlarının yüksekliğinden şikayet edilen ssd disklerin, yeni teknoloji sayesinde kapasitelerinin artması sonucunda fiyatlarının da düşmesi bekleniyor. intel’den yapılan açıklamada yeni teknolojiyle gigabyte başına maliyetin düşüceği bilgisi de yer aldı. bu teknolojiyi kullanan ürünlerin 2016 yılından itibaren piyasaya sürüleceği açıklandı.  

ssd nedir?

solid state drive yani kısa adıyla ssd diskler, son yıllarda bilgisayarlarda kullanılan depolama çözümü. usb bellek mantığı ile üretilen ve içinde hareketli parça bulunmayan ssd disklerde bir dosyaya erişim hızı geleneksel sabit disklere göre çok daha yüksek. bu sayede özellikle işletim sisteminin açılması, dosyalara ulaşma ve transfer gibi konularda yüksek performans sunan ssd’lerin en büyük sorunu yüksek fiyatları. günümüzde türkiye’de satılan 1 tb ssd bir diskin ortalama fiyatı 1600 tl. benzer kapasitedeki bir sabit disk ise 170 tl’den başlayan fiyatlarla satılıyor.  

kaynak: intel, toshiba ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;