Ekonomi

Su, elektrik ve gazı geçti

Su fiyatında son bir yılda yaşanan artış enerji kalemlerindeki artışı geçti. Sudaki yıllık fiyat artışı yüzde 10,8'i buldu, geçen yıl birim fiyatı 3,01 lirayken bu yıl 3.34 liraya yükseldi.

Konular: Piyasalar

su fiyatında son bir yılda yaşanan artış enerji kalemlerindeki artışı geçti. sudaki yıllık fiyat artışı yüzde 10,8'i bulurken, başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere enerjideki fiyat artışları bu oranın gerisinde kaldı.

türkiye istatistik kurumu (tüik) verilerine göre, enflasyon ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,96 olarak gerçekleşti.

elektrik ve doğalgazda ekim ayında yaşanan yüzde 9'luk fiyat artışıyla yıllık enflasyon rakamı yakalanırken, enerjinin tüp gaz, kömür, odun gibi diğer kalemleri enflasyonun gerisinde kaldı.

sudaki fiyat artışında hem enerjiyi hem de yıllık enflasyonu geride bıraktı. suyun birim fiyatı geçen yılın ekim ayında 3,01 lirayken bu yılın aynı ayında 3,34 liraya yükseldi. aynı miktar su tüketimi için ödenen fatura bedeli bir yılda yüzde 10,8 arttı.

elektrik 3 kuruş arttı

enerjideki en yüksek fiyat artışı yüzde 9,15 ile elektrikte gerçekleşti. böylece geçen yılın ekim ayında 0,36 lira olan elektrik birim fiyatı, bu yılın ekim ayında 0,39 kuruşa çıktı.

doğalgazdaki bir yıllık fiyat artışı yüzde 8,94 oldu. doğalgazın birim tüketimine karşılık ekim 2013'te 1,07 lira ödenirken, ekim 2014'te bu miktar 1,16 liraya yükseldi.

doğalgaz abonman ücreti de fiyat değişiminden etkilendi. doğalgaz abonesi olmak isteyen bir kişi, bir yıl öncesine göre 30 lira daha fazla ödeme yapmak durumunda kaldı. doğalgaz abonman ücreti bir yılda yüzde 7,57 artarak 425,42 liraya çıktı.

enerji ihtiyacını karşılamakta kullanılan kaynaklardan tüpgaz, kömür ve odunda ise diğer kalemlere kıyasla daha düşük fiyat artışları oldu.

tüpgazın fiyatı yüzde 2,89'luk artışla 68,95 liraya, odunun fiyatı yüzde 2,72'lik artışla 382,05 liraya, kömürün fiyatı da yüzde 0,55'lik artışla 540,65 liraya ulaştı.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;