Afrika

Sudan-Güney Sudan gerginliği tırmanıyor

Sınır bölgesindeki çatışmalar sonrası Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, Cuba'ya gitmeme kararı aldı. BM gelişmeler nedeniyle kaygılı.

Haberin Öne Çıkanları

'Geri püskürttük'

Beşir ziyaretini iptal etti

BM endişeli

Sudan Ordu Sözcüsü Halil Saad çatışmanın Güney Kordofan eyaletinde çıktığını söyledi. [Reuters]

sudan-güney sudan sınırındaki bazı tartışmalı bölgelerde iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında çatışmalar çıktı. 

güney sudan ordusu, sudan hava kuvvetlerinin, jau ve pan akuach bölgelerinde hava saldırıları düzenlediğini duyurdu. ordu sözcüsü philip arguer, topraklarındaki teşvin bölgesine saldıran sudan güçlerini püskürttiklerini söyledi. 
 
sudan ordu sözcüsü savarmi halid saad ise sınırdaki güney kordofan eyaleti gibi bölgelerde çatışmalar çıktığını belirtti. ancak saad, çatışmaların tam olarak nerede görüldüğü ve  hangi tarafca başlatıldığı hakkında bilgi vermedi. 
 
son gelişmeler üzerine sudan cumhurbaşkanı ömer el beşir 3 nisan'da güney sudan'a gitmekten vazgeçti. haberi duyuran sudan devlet radyosu, beşir'in, petrol üretilen heglig bölgesine düzenlenen saldırı sonrası gezisini ertelediğini bildirdi. 
 
heglig'in bazı bölgelerinde hem sudan hem de güney sudan hak iddia ediyor. 
 
beşir ise güney sudan cumhurbaşkanı salva kiir'le yapacağı görüşmede, iki ülke arasındaki gerginliği azaltmayı hedefliyordu. 
 
al jazeera'ye konuşan sudan enformasyon bakanı'nın danışmanı rabi abdul ati, "bence sudan hükümeti, heglig'deki saldırıdan dolayı güneydeki hükümete karşı stratejisini değiştiriyor" dedi.  
 
ban’dan iki ülkeye çağrı
 
öte yandan bm genel sekreteri ban ki-moon sudan-güney sudan sınırındaki çatışmaların sona ermesi çağrısında bulundu. 
 
bm sözcüsü martin nesirky, ban'ın sınır bölgesindeki çatışmalar nedeniyle büyük kaygı duyduğunu; sudan ve güney sudan hükümetlerinden de daha önce vardıkları mutabakatın gereğini yerine getirmelerini istediğini söyledi. 
 
sudan'da yaklaşık 20 yıl süren ve 2005 yılında son bulan iç savaşta yaklaşık iki milyon kişi ölmüştü. güney sudan geçen yıl bağımsızlığını ilan etmişti. ancak sudan ve güney sudan arasında petrol kaynakları, sınırlar ve statüsü tartışmalı abyei bölgesinin geleceği gibi konularda sorunlar sürüyor.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;