Türkiye

Sümela'da üçüncü ayin

Trabzon'daki tarihi manastırda toplanan Ortodokslar, ölüm yıl dönümünde Meryem Ana'yı andı. Manastırda, 88 yıl sonra 2010'da ayine izin verilmişti.

Haberin Öne Çıkanları

Patrikten mesaj

'İbadet özgür olmalı'

300 metrede

Rusya, Gürcistan ve Yunanistan'dan da ziyaretçilerin katıldığı ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. [AA]

türkiye’nin trabzon kentinde yer alan tarihi sümela manastırı, üçüncü kez hristiyan ortodoksların ayinine ev sahipliği yaptı. 

88 yıl aradan sonra ilk kez 2010 yılında ayin yapılmasına izin verilen, maçka ilçesindeki altındere vadisi'ndeki manastırda, dine töreni fener rum patriği bartholomeos yönetti. 
 
hz. isa’nın annesi meryem ana’yı ölüm yıl dönümünde anmak maksadıyla düzenlenen ayine türkiye’nin yanı sıra rusya, gürcistan ve yunanistan gibi ülkelerden gelen yaklaşık 300 ziyaretçi katıldı. 
 
ilahiler okunarak başlayan ayinde patrik bartholomeo dua ettikten sonra sunağa çıktı ve manastırdakileri kutsadı. 
 
bartholomeos, önce yunanca sonra da türkçe yaptığı konuşmada, ''yıllarca ulaşamadığımız bu ibadet merkezimizi anılarda yaşatarak, büyüklerimizden dinleyerek büyüdük ve uzaktan dua ederek mutlu olmaya çalıştık. çok şükür ki bu beklentimiz gerçekleşti ve yüce rabbimiz bizlerin buraya gelmesini nasip etti” dedi.
 
bartholomeos, herkesin kendi inancına uygun biçimde dini vecibelerini yerine getirebilmesini gerektiğine vurgu yaptı.
 
manastırın geçmişi
 
karadağ'ın eteklerinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak yapılmış olan sümela manastırı, halk arasında 'meryem ana' adıyla biliniyor.
365-390 tarihlerinde inşa edildiği sanılan yapının manastır olarak hizmet vermeye başlamasının 13’üncü yüzyıla rastladığı tahmin ediliyor. 
 
1650 yılına kadar dış kapısı üzerinde görülebilen 1360 tarihli, beş mısralık bir manzum kitabede manastırın kurucusunun doğu’nun ve batı’nın hakimi olarak tanımlanan trabzonlu imparator iii.aleksios olarak yer aldığı söyleniyor.
 
hizmet birimleri, misafirhane, mutfak, ayazmanın dışında 72 odası bulunan manastırın, trabzon kommenoslar olarak bilinen ve 1204 tarihinde trabzon'da kurulan kommenos prensliği zamanında önemi arttı ve fermanlarla gelir sağlandı.
 
doğu karadeniz kıyılarının türk egemenliğine girmesiyle osmanlı padişahlarından yavuz sultan selim'in (1512-1520) manastıra iki şamdan hediye ettiği, ayrıca trabzon'u fetheden fatih sultan mehmet'in de manastırın haklarını tanıdığı  belirtiliyor.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;