Çözüm süreci

Sürecin önemli günü

“Çözüm süreci bitti mi?” tartışmaları sürerken hükümet ikinci somut adımı attı. "Çözüm Süreci Kurulu" oluşturulması kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Bugün HDP heyeti İmralı'da Öcalan ile görüşüp mesaj verecek. Başbakan Davutoğlu ile HDP Eşbaşkanı Demirtaş Ankara'da bir araya geldi.

Demirtaş ve Davutoğlu, Kobani ve çözüm sürecini görüşmüştü. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

kobani’de işid ile pyd arasında süren çatışmalarla birlikte "bitti mi?" tartışmaları başlayan çözüm süreci kapsamında, hükümet kritik bir zamanlamayla 'sürece yasal garanti çerçeve yasası'ndan sonraki ikinci büyük somut adımı attı. bakanlar kurulu kararıyla,"çözüm süreci kurulu" kurulmasına ilişkin karar, resmi gazete’de yayımlandı.

kurulun görevi: eve dönüş ve silahsızlanma

kararda, kurulun yapısı ve görevleri ayrıntılı olarak tanımlandı. buna göre, çözüm süreci kurulu, “eylem planlarında belirlenen faaliyetlerin yürütülmesinden ve hedeflerin gerçekleştirilmesinden sorumlu olan ve ilgili kurumlar arasında eşgüdümü sağlayan kurum ve kuruluş” olarak tanımlandı. kurul’un hangi başlıklar altında çalışmalarını yürüteceği de sıralandı:

-          siyasi alana, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar

-          hukuki düzenlemeler ve insan hakları

-          sosyal programlar

-          ekonomik tedbirler

-          kültürel programlar

-          toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları

-          güvenlik ve silahsızlandırma

-          sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar

-          eve dönüşler ile sosyal yaşama katılım ve uyum alanında çalışmalar

-          psikolojik destek ve rehabilitasyon çalışmaları

-          kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasi çalışmaları

 

bu karar ile birlikte daha önce çerçeve yasada vurgu yapılan ve çözüm sürecinin en önemli adımlarından biri olan silahsızlanma, örgüt üyelerinin eve dönüşleri ve sosyal yaşama uyum sağlanması bir kurumun görev alanında tanımlanmış oldu. başbakan veya başbakan’ın görevlendireceği bir başbakan yardımcısı'nın başkanlık edeceği belirtilen kurul’un sekreteryasını kamu düzeni ve güvenliği müsteşarlığı yürütecek.

müzakereye geçişten söz edilmedi

çözüm süreci kurulu ve aynı kararla kurulan izleme ve koordinasyon kurulu, sürecin başından bu yana hem abdullah öcalan’ın hem de hdp ve pkk’nın ısrarla talep ettiği ve büyük önem verdiği adımlardan biriydi.

çözüm süreci kurulu’nun oluşturulmasına ilişkin kararın resmi gazete’de yayımlanma zamanlaması da önemli. hdp ve pkk, eylül ayı içinde diyalogdan müzakereye geçişin başlaması ve yol haritasının açıklanmasını istiyordu, bu doğrultuda son tarih olarak kararın yayınlandığı gün olan 30 eylül gösterilmişti.

ancak kararda aynı çizginin olmazsa olmaz talepleri arasında müzakereye geçişe ilişkin bir ifade yer almadı ve belirlenen adımların zamanlamasına ilişkin takvimlendirme de yapılmadı.

öcalan konuşacak

kobani’de işid ile pyd güçleri arasında çatışmalar sürerken, türkiye’nin tavrını eleştiren pkk’nın üst düzey yöneticileri, “süreç anlamını yitirdi ama son sözü öcalan söyleyecek” açıklamaları yapmıştı. benzer açıklamalar hdp’den de gelmişti.

öcalan’ın söyleyeceği o “son söz” bugün belli olacak. çünkü hdp’nin imralı heyeti, yani pervin buldan, idris baluken ve sırrı süreyya önder, daha önce iki defa ertelenen görüşmeyi gerçekleştirmek üzere imralı’ya gidecek. çözüm süreci kurulu oluşturulması kararının resmileşmesinin ardından gerçekleşecek görüşmede öcalan, kobani ve çözüm sürecine etkisi üzerine hem örgütüne hem de kamuoyuna mesaj verecek.

demirtaş, davutoğlu ile görüştü

günün bir diğer önemli görüşmesi ise hdp eş başkanı selahattin demirtaş ile ahmet davutoğlu arasında gerçekleşti. demirtaş’ın talebi üzerine yapılan görüşmenin gündemi kobani ve çözüm süreci. bir gün önce suruç’ta türkiye’nin kobani’ye silah yardımı yapılmasına izin verilmesini isteyen demirtaş, görüşmede bu talebi başbakan’a aktardı. 

ancak davutoğlu - demirtaş görüşmesinin başka bir anlamı daha var. bu, daha önce kapatılan dtp ve bdp ile ak parti hükümetleri arasında gerçekleşen temaslardan, şekil olarak daha farklı bir bağlamda yapıldı. dtp döneminde, genel başkan ahmet türk ile başbakan tayyip erdoğan arasında kürt sorununu konu alan görüşmeler başbakanlık binasında yapılmamış, erdoğan ak parti genel başkanı sıfatıyla randevuyu meclis’teki makamında vermişti. demirtaş döneminde ise erdoğan ile tek temas türk uçakları suriye tarafından düşürüldüğünde tüm muhalefet partileri ile görüşmeler kapsamında gerçekleşmişti. hdp eşbaşkanı demirtaş ile başbakan davutoğlu arasındaki görüşme bu doğrultuda da bir ilk oldu.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;