Suriye'de iç savaş

'Suriye daha hızlı davranabilirdi'

Lahey'deki Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye yönetiminin kimyasal silahların ülke dışına çıkarılmasında takvimi geciktirdiğini söyledi.

Konular: Suriye, ABD, Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Kerry ve Üzümcü buluştu

Lahey'de Nükleer Güvenlik Zirvesi

Kerry, "Rusya’nın izlediği yolu değiştirmesi için pencere kapanıyor" dedi. [AFP-Arşiv]

kimyasal silahların yasaklanması örgütü genel direktörü ahmet üzümcü ve abd dışişleri bakanı john kerry, lahey’de gerçekleşen üçüncü uluslararası nükleer güvenlik zirvesi’nde bir araya geldi.

görüşme öncesinde açıklama yapan kerry, suriye’deki kimyasal silahların ülke dışına taşınması işleminin yarısının tamamlandığını söyledi:

“tüm silahlar dışarı çıkartıldığı zaman asıl bu çok önemli olacak. suriyeliler tesislerin yok edilmesi için verilen 15 mart tarihini kaçırdı. önümüzdeki haftalarda gerçek zorluklarla karşı karşıyayız. biz, abd olarak, suriye gerçekten isteseydi daha hızlı davranabilirdi diye düşünüyoruz. sahadaki zorluklardan dolayı, bu hedefe ulaşmanın zorunlu olduğuna inanıyoruz.”

üzümcü de, kerry’nin ziyaretinin bir abd dışişleri bakanı tarafından yapılan ilk ziyaret olduğunu söyledi. üzümcü, “abd’nin katkılarına minnettarız. suriye’deki operasyon görevinin başarıya ulaşması, kimyasal silahlara karşı dünya üzerinde bir örnek oluşturur” dedi.

gazetecilerin abd ve rusya arasında kırım üzerinden gerilen ilişkilerin, kimyasal silahların imha sürecini etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine kerry, "umarım etkilemez. bu konu iki ülkeden de daha büyük. bu uluslararası bir sınav, umarım rusya göreve bağlı kalır" cevabını verdi.

suriye ek süre istedi

suriye rejiminin 2013 ağustos ayında şam'ın dışındaki doğu guta’ya düzenlediği kimyasal saldırının ardından amerika, suriye’ye hava saldırısı düzenleyebileceğini ima etmişti. rusya dışişleri bakanı sergey lavrov’un araya girmesiyle amerika ve rusya, suriye’nin elindeki kimyasal silahın imha edilmesi konusunda anlaşmıştı.

bm’den de bu doğrultuda çıkan kararın ardından, suriye rejimi, elindeki nükleer stokun yurtdışına taşınarak imha edilmesini kabul etmişti.

abd ve rusya'nın girişimiyle varılan anlaşma sonucunda, ülkedeki kimyasal silah stokunun 2014 haziran ayının sonuna kadar denizde imha edilmesi öngörülüyor. ama uzmanlar suriye yönetiminin ek süre istemesinden dolayı bu sürecin uzayabileceğini söylüyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;