Suriye

Suriye muhalefetinde diploma krizi

Geçici hükümetin yurt dışında okuyan Suriyeli lise öğrencilerine verdiği diplomada "Suriye Arap Cumhuriyeti" ifadesinin kullanılması muhalefet içinde krize yol açtı. Muhalif Kürtler ibarenin kaldırılmasını istedi.

Suriye Ulusal Koalisyonu Gaziantep Temsilcisi Yasir Zekri, muhalefet içinde krize sebep olan diploma meselesiyle ilgili konuştu. [Fotoğraf: Al Jazeera]

suriye muhalefeti geçici hükümeti eğitim bakanlığı'nın 2014 yılı lise mezunları için hazırlattığı diploma muhalefet içerisinde krize sebep oldu.

lise son sınıf öğrencileri için hazırlanan diplomadaki 'suriye arap cumhuriyeti' ibaresine koalisyon içindeki kürt kökenli üyeler tepki gösterdi. 

eylül ayı başlarında verilmesi planlanan diplomalar için basımın durdurulduğu açıklandı. suriye ulusal koalisyonu gaziantep temsilcisi yasir zekri tartışmalara dair gaziantep temsilciliği merkezinde bir basın açıklaması yaptı.

yasir zekri, tükiye, lübnan, ürdün başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde eğitim gören ve bu yıl üniversite imkanı bulabilen suriyeli öğrencilerin mağdur edilmemesi için gerçekleştirilen uygulamanın yanlış mecralara çekildiğini söyledi.

farklı ülkelerde eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerin kendilerinden diploma beklediğini belirten zekri, bazı kişi ve grupların diplomaların üzerinde yer alan suriye arap cumhuriyeti ifadesinden rahatsızlık duymasını bilinçli ve kasıtlı bir saptırma olarak niteledi. zekri şöyle devam etti:

"uluslararası  alanda muhalefetin kendi adıyla vereceği resmi bir belgenin geçerliliği olmayacak. bu durumdan dolayı  suriye ulusal koalisyonu olarak öğrencilerimizin mağdur olmaması adına suriye arap cumhuriyeti ibaresi daha önceki yıllarda  olduğu gibi bu yıl verilen diplomalarda da yer aldı. suriye arap cumhuriyeti vurgusu bizim özel bir isteğimiz değildi. sadece mevcut şartlarda yüz binlerce çocuğumuzun mağdur olmaması adına böyle bir karar alındı. türkmen, ermeni, süryani gibi suriye'yi oluşturan farklı etnik yapılardan bu uygulamaya herhangi bir itiraz gelmedi. kendilerini mutlak temsil noktasında gören bazı şahıslar bu durumu fırsat görerek hiç istemediğimiz tartışmaların doğmasına sebep oldu."

toplantıya katılan gazetecilerin sorduğu "bu itiraz sadece kürtlerden mi geliyor?" sorusuna cevaben zekri, kürtler dışında herhangi bir muhalif tavrın olmadığını ifade etti.

koalisyon ve muhalif hükümet içinde başlayan tartışmanın önümüzdeki günlerde daha fazla uzamaması gerektiğini de söyleyen zekri, "biz tüm farklılıkları ile büyük suriye'nin yeniden inşası ve esed diktasının bitmesi adına ortak bir mücadele vermekteyiz. özgür bir ülkenin eşit yurttaşları olarak vatanımız kurtulduğunda herhangi etnik bir aidiyetle değil ortak bir kanaatle ülkemizin isminin ne olacağına da müşterek olarak karar verebiliriz. bununla ilgili bir halkoylaması yapmamız da mümkün olabilir. ancak şu anki durumda bu konuları tartışmayı anlamsız buluyorum. buradan böyle bir kriz üretmek direnişe ve birlikte yürüttüğümüz mücadeleye zarar verecektir" ifadesini kullandı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;