Türkiye

Suriye, Türk uçağını düşürdü

Malatya'dan kalkış yapan TSK'ya ait askeri uçak, Suriye hava savunma birlikleri tarafından 'hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle' vuruldu.

Haberin Öne Çıkanları

'Sonra anlaşıldı'

Ortak çalışma

İtidal çağrısı

Suriye, uçağın Lazkiye sahilindeki Ummul Tuyur köyüne 10 kilometre mesafede denize düştüğünü duyurdu. [AA\arşiv]

suriye ordusu, ‘hava sahasını ihlal ettiğini’ gerekçesiyle malatya'dan cuma günü kalkış yapan türk savaş uçağını düşürdü.

ordunun suriye medyasında yayımlanan açıklamasında, “cuma günü öğle saatlerinde suriye hava sahasını ihlal ettiği tespit edilen bir uçak hava savunma kuvvetlerimizce düşürüldü ve daha sonra söz konusu savaş uçağının türkiye’ye ait olduğu belirlendi’ ifadesi kullanıldı.

açıklamada, vurulan uçağın alev alarak lazkiye sahilindeki ummul tuyur köyüne 10 kilometre mesafede denize düştüğü belirtildi.

suriye savunma bakanlığı’nda görevli bir yetkili de hedefin vurulduktan sonra türk uçağı olduğunun anlaşıldığını söyledi.

ortak çalışma

bakanlık yetkilisi ayrıca iki ülkenin deniz kuvvetlerinin pilotların bulunması için ortak çalışma yürüttüğünü de duyurdu.

RF-4E keşif uçağı

suriye tarafından düşürülen uçak, rf-4e phantom tipi keşif uçağı. malatya erhaç'ta konuşlu 173'üncü şafak filosu’na bağlı olan uçağın herhangi bir silah sistemi taşımadığı biliniyor.

türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, gelişme üzerine brezilya ziyareti dönüşü, başbakanık resmi konutu'nda güvenlik zirvesini topladı. zirve sonrasında yapılan açıklamada, cuma günü görev uçuşu için malatya erhaç meydanı'ndan kalkış yapan uçakla, radar ve telsiz temasının kesilmesinin akabinde yaşanan gelişmelerin, yapılan toplantıda ele alındığı belirtilerek, "uçağımızın suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır" denildi.

tsk'nın ilk açıklaması

genelkurmay başkanlığı internet sitesinden yapılan ilk açıklamada, türk silahlı kuvvetleri'ne (tsk) ait bir uçakla irtibatın kesildiği belirtilmiş, ancak ayrıntılı bilgi verilmemişti.

açıklamada, "malatya erhaç meydanı’ndan kalkış yapan bir uçağımız ile bugün saat 11.58’de hatay ili güneybatısında deniz üzerinde radar ve telsiz teması kesilmiştir" denilmişti.

uluslararası tepkiler

konuyla ilgili açıklama yapan bm genel sekreteri ban ki-moon, suriye ve türkiye yönetimine ‘soğukkanlı davranın’ çağrısı yaptı.

ban, "bu ciddi olayı her iki tarafın da diplomatik kanallarla çözmesini umuyorum" ifadesini kullandı.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü victoria nuland ise, "konu henüz nato gündemine gelmedi. bu konuda türkiye'nin açıklama yapması daha uygun" dedi. abd ayrıca, talep olması halinde pilotların kurtarılması çalışmalarına yardım etmeye hazır olduğunu da bildirdi.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;