Suriye'de iç savaş

Suriye uçağı Türkiye'ye düştü

Suriye rejimine ait bir savaş uçağı Türkiye'ye düştü. Uçaktan paraşütle atlayan pilot bulunarak hastaneye kaldırıldı. Jandarma timleri ve sağlık ekipleri uçağın enkazına da ulaştı. Uçağın tamamen yandığı görüldü.

[Fotoğraf: AA]

hatay'ın samandağ ilçesine bağlı yaylacık mahallesi kırsalında, cumartesi saat 18:30 sıralarında büyük bir gürültü duyduklarını söyleyen köylüler jandarmaya bilgi verdi. ihbar sonrası yapılan tespitlerde suriye rejimine ait olduğu belirlenen bir savaş uçağının hatay il sınırları içine düştüğü tespit edildi. pilot uçaktan paraşütle atladı. il jandarma komutanlığı ve il emniyet müdürlüğü ekipleri bölgeye sevk edilerek, havadan ve karadan arama çalışması başlatıldı.

polis ve jandarma özel harekât timlerinin yanı sıra arama kurtarma köpeklerinin de katıldığı çalışmada, fatikli mahallesindeki ayvaderesi mevkisinde pilotun paraşütünün bulunması üzerine çalışmalar bu alanda yoğunlaştırıldı. yağış nedeniyle bölgenin çamurlu olması ve pilotun ayak izlerinin kaybolması çalışmaları güçleştirdi.

pilotun yüksek yerlere çıkarak telsiz bağlantısı kurabileceğini değerlendiren ekipler, ayvaderesi mevkisinin tepelik alanlarında aramalara ağırlık verdi. ekipler, uçağın pilotunu 9 saatlik çalışmanın ardından, paraşütün bulunduğu yerden yaklaşık 500 metre uzakta bitkin halde buldu.

hatay devlet hastanesi beyin cerrahi servisi'nde görüntülenen albay rütbesindeki mehmet sufhan (56) adlı suriyeli pilotun omurgasında kırık olduğu, bacakları ve yüzünde yaralar bulunduğu öğrenildi. genel sağlık durumu iyi. pilot sufhan'ın ifadesinde, uçakla idlib kırsalını vurmak için lazkiye'den havalandığını ancak bu sırada vurulduğunu söylediği belirtildi. pilotun paraşütle atladıktan sonra yaklaşık 500 metre yürüdüğü öğrenildi.

[Fotoğraf: AA]

pilotun iade süreci

başbakan yardımcısı nurettin canikli, hatay'a düşen savaş uçağının pilotunun suriye'ye iadesiyle ilgili izlenecek yol hakkında şu açıklamayı yaptı:

"içinde bulunduğumuz an itibarıyla pilotun tedavisi devam ediyor. bütün olay netleştikten sonra buna ilişkin karar da verilecek ama şu an olay çok taze. hangi amaçla ve nasıl türkiye sınırlarına düştüğü, hangi görev ve faaliyet çerçevesinde buralarda bulunduğu hususları bütün açıklığıyla ortaya çıktıktan, netlik kazandırıldıktan sonra bununla ilgili karar da önümüzdeki günlerde verilecek."

enkazına ulaşıldı

[Fotoğraf: AA]

savaş uçağının enkazı da görüntülendi. uçağın olduğu bölgeye uzun yürüyüşün ardından ulaşılırken, uçağın tamamen yandığı görüldü.

düşmenin etkisiyle çok sayıda ağacın parçalandığı bölgede uçağa ait mermi, lastik veya metal parçalar da çevreye dağıldı.

muhaliflerin iddiasına göre savaş uçağı, hatay'ın altınözü ilçesinin yaklaşık 10 kilometre uzağındaki suriye'nin maarrat mirin kasabası kırsalında, kendileri tarafından vuruldu. yere yakın mesafede uçan uçağın, makineli silahlarla açılan ateşle isabet aldığı iddia edildi.

hatay valisi erdal ata ilk açıklamasında, "bugün valiliğimize yapılan bir ihbarda antakya merkez yaylacık köyü civarında bir uçağın düştüğüne yönelik bilgi ulaştı. bunun üzerine jandarma, emniyet, afad ekiplerimizin yaptığı çalışmalarda henüz uçağın enkazına ulaşılamadı. uçak ülkemizin değil, muhtemelen suriye tarafına ait olduğunu düşünüyoruz. bulgular onu gösteriyor" demişti. vali daha sonra yaptığı açıklamada ise, "biraz önce aldığım bilgiye göre, jandarma timleri ve sağlık ekipleri uçağın enkazına ulaştı. uçağın kokpit yerinin boş olduğu görüldü. pilotların atlayarak kurtuldukları kanaatindeyiz" ifadelerini kullanmıştı. 

başbakan binali yıldırım konuyla ilgili, "suriye rejimine ait olduğu düşünülen mig tipi bir uçağın hatay samandağ yaylacık mevkisinde düştüğü yönünde bir bilgi var. pilotun atladığı yönünde bilgiler geliyor. oradaki birliklerimiz arama kurtarma çalışmasına destek oluyorlar. şimdilik bilgi bu kadar" demişti.

kaynak: al jazeera, aa, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;