Suriye'de iç savaş

'Suriye'de 1,6 milyon çocuk eğitimden mahrum'

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suriye’de 2011 yılından beri devam eden iç savaşın 1,6 milyon çocuğu eğitimden mahrum bıraktığını açıkladı.

Konular: Suriye, IŞİD, Ortadoğu

unicef sözcüsü christophe boulierac, "işid terör örgütünün tehdidi altında bulunan rakka, deyr ez zor ve halep'in bazı bölümlerinde ilköğretim ve lise düzeyindeki 670 bin çocuk eğitime devam edemiyor" diye konuştu. boulierac, suriye genelinde ise 1,6 milyon çocuğun okula devam edemediğini söyledi.

2014 yılında suriye'deki 68 okula saldırı düzenlendiğini belirten boulierac, bu saldırılarda en az 343 çocuğun yaralandığını, 160 çocuğun da öldüğünü ifade etti.

‘işid, müfredatı değiştiriyor’

boulierac, "işid, suriye'de kontrolü altında tuttuğu bölgelerde eski müfredata göre eğitimi yasakladı ve öğretmenlerin faaliyetlerini tekrar gözden geçirilinceye kadar durdurdu" dedi.

işid'in öğretmenlerden yeni eğitim programı oluşturmalarını talep ettiğini belirten boulierac, bu süreç tamamlanana kadar rakka ve deyr ez zor’da eğitimin durdurulacağını ifade etti.

unicef’in suriye temsilcisi hanaa singer ise yaptığı yazılı açıklamada, “beşinci yılına giren iç savaş sırasında çocuklar ağır bedeller ödüyor. ulaşımın tehlikeli olması ve okullara yapılan saldırılar yüzünden çocuklar eğitimden mahrum bırakılıyor” dedi.

singer, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi suriyeli çocukların da güvenli eğitim hakkına saygı duyulması gerektiğini söyledi.

unicef, eylül ayında yaptığı açıklamada, 3 milyon suriyeli çocuğun eğitimden mahrum kaldığını duyurmuştu.

unicef sözcüsü simon ingram, daha önce yaptığı açıklamada, suriye’de 6,6 milyon çocuğun yardıma ihtiyaç duyduğunu belirterek “bu gerçekten dudak uçuklatan bir sayı ve çok ama çok hızlı yükseliyor” demişti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;