Suriye'de iç savaş

Suriye'de ilk kez kimyasal silah tesisi imha edildi

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Suriye’de tespit edilen 12 kimyasal silah üretim tesisinden birinin yanı sıra kimyasal silahların yüzde 98’nin imha edildiğini açıkladı.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Suriye rejimi zehirli gaz kullandığını hiçbir zaman kabul etmedi. [Foroğraf:AP-Arşiv]

kimyasal silahların yasaklanması örgütü, suriye’de tespit edilen 12 kimyasal silah üretim tesisinden ilkinin ihma edildiğini duyurdu. suriye'nin deklare ettiği kimyasal silahların yüzde 98’nin de imha edildiğini açıkladı.

merkezi hollanda'nın lahey kentinde bulunan kimyasal silahların yasaklanması örgütü’nden (ksyö) yapılan açıklamada, suriye’de bulunan 12 kimyasal silah üretim tesisinden birinin imha edildiği, diğer tesislerin imha işlemlerinin de sürdüğü ifade edildi.

söz konusu üretim tesislerinden ilkinin imha edilmesinin memnuniyetle karşıladığını belirten ksyö genel direktörü ahmet üzümcü, imha işlemlerinin planlandığı şekilde yürütülmesini ümit ettiğini ifade etti.

açıklamada, suriye’nin deklare ettiği kimyasal silahların yüzde 98’inin imha edildiği de vurgulandı.

kysö genel direktörü üzümcü, daha önce aa’ya yaptığı açıklamada suriye’deki 12 kimyasal silah üretim tesisinin 5’inin yer altında bulunduğunu, 7’sinin ise uçak hangarları şeklinde olduğunu söylemişti.

uçak hangarlarının yerle bir edileceğini belirten üzümcü, imha çalışmalarının 6-7 ay alabileceğini ifade etmişti.

‘katliamın hesabı sorulmadı’

21 ağustos 2013 tarihinde şam'ın doğu guta bölgesinde zehirli gaz saldırısı düzenlenmiş ve 1400'den fazla kişi katledilmişti. birleşmiş milletler (bm) heyeti suriye’de kimyasal silah kullanıldığı tespitinde bulunmuştu.

suriye muhalif ve devrimci güçler koalisyonu (smdk), guta saldırısının yıldönümünde yaptığı açıklamada, suriye halkının, katliamın boyutuna uygun bir uluslararası tavrı bulamamanın hüznü ve şaşkınlığı içerisinde olduğunu ifade etmişti.

saldırının ardından abd yönetimi ve uluslararası kamuoyu büyük ölçüde esed rejimini sorumlu tutmuş, abd başkanı barack obama ‘kırmızı çizgilerin’ ihlal edildiği gerekçesiyle suriye rejimine yönelik askeri müdahalede bulunacağını açıklamıştı.

kimyasal anlaşma

abd’nin askeri müdahale tehdidine karşı washington ile moskova arasında bir anlaşma imzalanmıştı. esed rejimi, bu anlaşmayla elindeki kimyasal silah stoklarını teslim etmeyi kabul etmişti.

lahey merkezli ve nobel barış ödülü sahibi kimyasal silahları yasaklama örgütü (ksyö), suriye’nin varılan anlaşmadan sonra bildirdiği ve daha sonra aşamalı olarak teslim ettiği 1300 ton kimyasal silah stokunun teslim alınıp sonra da imha edilmesi sürecini bizzat denetledi.

abd ve ingiltere, suriye’nin ksyö’ye sunduğu kimyasal silah stoklarına ait ilk listenin tutarlı olmadığını iddia etmişti.

uluslararası toplumun suriye’de işid gibi örgütlerin güç kazanmasından sonra kimyasal silah tesislerinin akıbetiyle ilgili endişeleri artmıştı.

suriye sarin gazı veya kimyasal füzelere sahip olduğunu hiçbir zaman kabul etmedi, bin 400 kişinin ölümünden de muhalifleri sorumlu tuttu.

suriye, kimyasal silahlar sözleşmesi'ni 1997 yılında imazalamıştı. anlaşmaya göre, suriye'nin kimyasal silah bulundurması veya kullanması yasak.

'suriye rejimi hâlâ kimyasal silahı kullanıyor'

28 ağustos 2014'te bm suriye bağımsız araştırma komisyonu, şam yönetimini nisan ve mayıs aylarında sekiz ayrı olayda kimyasal silah kullanmakla suçlamıştı.

raporda 'rejim büyük olasılıkla klorin gazı kullandı' denilmişti.

suriye'de mart 2011'den bu yana devam eden iç savaşta en az 190 bin kişi hayatını kaybetti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;