Suriye'de iç savaş

Suriye'de 'işbirliği' teklifi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'deki askeri operasyonlarda 'işbirliği' teklifini iletmek için Rusya'da. 'Teklif' Suriye’de El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi ile IŞİD hedeflerin bombalanması çağrısını içeriyor. İstihbarat paylaşımı da masada.

kerry, moskova'da rusya devlet başkanı vladimir putin ile bir araya gelirken, öncesinde washington post gazetesi yayımladığı bir belgeyle abd yönetimi beş yıldır devam eden suriye iç savaşının çözümü için rusya’ya bir teklif sunduğunu ileri sürdü.

beyaz saray'dan yalanlama gelse de suriye’de el kaide bağlantılı nusra cephesi ile işid hedeflerin bombalanması çağrısını içeren teklif, emir komuta merkezlerinin oluşturulup, ortak hareket etmeyi kapsıyor. ayrıca istihbarat paylaşımı da sızdırılan teklifte yer alıyor. 

ürdün’ün başkenti amman’da kurulması önerilen merkezlerde abd ve rusya askerlerinin bir arada çalışması öneriliyor. oluşturulacak birimin adı da 'müşterek icra grubu' olarak tanımlanıyor. 

belgede, suriye’de işid ve el nusra hedeflerinin vurulması ve iki ülkenin istihbarat tecrübesini birleştirerek hava harekatlarıyla bu örgütlere saldırma önerileri yer alıyor.

abd yönetimi, sekiz sayfalık teklifte, beşşar esed rejimine bağlı birliklerin, sadece rusya ve abd’nin belirlediği alanlara saldırılması gerektiğini belirtiyor.

rusya’ya suriye’de çatışmaların durdurulması anlaşmasının tamamen uygulanması çağrısının yer aldığı teklifte, abd yönetimi, rusya’dan, suriye’de siyasal geçiş sürecine katkı sağlamasını istiyor.

bakan kerry, abd’nin rusya’ya yaptığı teklif hakkında görüş bildirmekten kaçınırken, “bu akşam rusya devlet başkanı vladimir putin’le görüşmek için moskova’ya gidiyorum. konuyu ele almamız için yeterince zamanımız olacak ve nerede durduğumu göreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

kaynak: washington post, aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;