IŞİD

“Suriye'de IŞİD için stratejimiz yok”

ABD Başkanı Obama, Irak’ta saldırdıkları Irak Şam İslam Devleti’ne Suriye’de de askeri operasyon düzenlemeyi değerlendirdiklerini belirtti. “Henüz bir stratejimiz yok” dedi.

Konular: ABD, Suriye, Ortadoğu
Obama, Beyaz Saray'da gündeme dair basın toplantısı düzenledi. [Fotoğraf: AP]

abd başkanı barack obama, ülkesinin suriye ve irak’ta güç kazanan irak şam islam devleti’ne karşı operasyonları hakkında konuştu. suriye'de işid'e karşı olası bir askeri eylem için abd kongresi'nin onayına ihtiyacı olup olmadığına dair bir soruyu yanıtlayan obama, “henüz bir stratejimiz yok. basında çıkan bazı haberlerin, şu anda bizim durduğumuz noktanın biraz ilerisine geçtiğini görüyorum. planlarımızı geliştiriyoruz. o aşamada, kongre ile istişare edeceğim ve seslerinin duyulmasını temin edeceğim.” dedi.

 

Irak Şam İslam Devleti

  • 2004 yılında tevhid ve cihad adıyla irak’ta kuruldu.
  • kurucusu ebu musab zerkavi 
  • mezopotamya el kaidesi olarak adını değiştirdi.
  • zarkavi 2006’da abd tarafından öldürüldü
  • el kaide’ye yakın ebu ömer el bağdadi ve ebu hamza el muhacirin irak islam devleti adı altında yeni bir oluşum kurdu.
  • her ikisi de 2010 yılında abd tarafından öldürüldü.
  • yerlerine ebu bekir el bağdadi geçti
  • suriye’de ismini irak-şam islam devleti olarak değiştirdi.

ulusal güvenlik konseyi'yle bugün toplantı yapan obama, abd savunma bakanı chuck hagel ve askeri liderlerden de bir dizi seçenek hazırlamalarını istediğini belirtti. bölgesel ortaklarla güçlü bir strateji inşa etmeleri gerektiğini söyledi.

bölgedeki ülkelerin işid gibi örgütler hakkında "ikircikli olmaya" son vermesi gerektiğini de kaydeden obama, şöyle konuştu:

"gerçek şu ki, kimi defalar, bu grupların bazılarını kendi çıkarlarına kullanmak üzere finanse etmenin kötü bir strateji olmadığını düşünen devlet aktörleri oldu. tüm bölgeye mesajımız, bu, sünni olsun, şii olsun, herkese işid gibi bir örgütün kabul edilemez olduğu, şiddet, kaos, masumları katletme dışında bir vizyon ve ideolojiye sahip olmadığı yönünde bir uyarı alarmı olmalı."

suriye devlet başkanı beşşar esed ile işid arasında seçim yapma gereği görmediklerini belirten obama, “suriye içinde ılımlı bir muhalefeti desteklemeye devam edeceğiz, çünkü suriye içindeki insanlara işid ya da esed'den başka bir seçim sunmalıyız.” dedi.

“irak’ta kapsayıcı hükümet şart”

obama, işid’e karşı mücadelede abd'nin tek başına eyleme geçmesinin yeterli olmayacağını belirtti. “irak'taki askeri eylemimiz, halkımızı korumaya ve işid'le mücadele eden ortaklarımızı desteklemeye yönelik daha geniş boyutlu, kapsamlı bir stratejinin parçası olmalı.” diyen obama, irak'ta tüm ülkeyi birleştirecek kapsayıcı bir hükümetin kurulması gerektiğini ifade etti. 

abd başkanı, “işid'in irak'ta elde ettiği kazanımların geriye düşürülmesi” ve “irak'ın kendisini etkili şekilde idare edecek ve güvenliğini sağlayacak fırsata erişmesi” başlıklarını ilk öncelik olarak gördüğünü belirtti. abd'nin irak'taki hava saldırıları sayesinde işid militanlarının silah ve teçhizat kaybına uğradığını söyledi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;