Suriye'de iç savaş

Suriye'de PYD'ye saldırı

Ülkenin önde gelen Kürt partilerinden Demokratik Birlik Partisi'nin emniyet merkezlerine yakın Derik kentinde bomba yüklü araç patlatıldı; üç ölü, 22 yaralı var.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Kentte panik yaratan patlama, çevrede ağır hasara yol açtı. [Al Jazeera]

suriye'de demokratik birlik partisi'nin (pyd) derik bölgesindeki "emniyet" binaları yakınında bomba yüklü araç patlatıldı.

saldırıda en az üç kişi öldü, 22 kişi yaralandı. yaralılardan bazılarının durumunun ağır.

kentte paniğe yol açan patlama, olay yerinin 1 km çevresinde bulunan birçok dükkan ve işyerinde ağır hasara neden oldu. patlatılan araçta şoför olup olmadığı bilinmiyor. yani, bir intihar saldırısı mı, değil mi, bilinmiyor. 

pyd tutuklamalara başladı

al jazeera'nin aldığı bilgiye göre, öğle saatlerinde gerçekleşen patlamanın hemen ardından pyd’ye bağlı asayiş birimleri olay yerini güvenlik kordonuna aldı. patlamanın ardından, derik'te pyd'ye bağlı asayiş güçleri barzani'ye yakın suriye kürt demokrat partisinin (skdp) bürosunu bastı, 12 kişiyi gözaltına aldı.

parti sözcüsü nuri brimo, saldırının kendilerine mal edilmeye çalışıldığını ifade ederek, "patlamanın esed rejimi tarafından yapılmış olması kuvvetle muhtemeldir. pyd güçleri, bu patlamayı bahane ederek ofisimize saldırdı" dedi. 

birmo, "pyd bunu hep yapıyor. bir kaç ay önce afrin patlamalarında da bürolarımıza saldırmış ve onlarca arkadaşımızı gözaltına almıştı. son olarak erbil'de vardığımız anlaşma kapsamında sınır kapıları açılacak ve arkadaşlarımız serbest bırakılacaklardı. ancak pyd sözünü tutmadı ve beş  arkadaşımız halen ellerinde tutuklu" değerlendirmesinde bulundu.

'cenevre tepkisi'

brimo, pyd'nin kedilerine yönelik eylemlerinin cenevre-2 konferansı'ndan dolayı olduğunu iddia etti:

"biz suriye muhalefetiyle birlikte cenevre-2'ye katıldık, ancak pyd katılmadı ve bizim de katılmamamız gerektiğini söyledi. oysa, kürtler ayrı bir liste olarak davet edilmediği taktirde suriye muhalefetiyle birlikte katılma kararı almıştık. ancak pyd buna da uymadı." 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;