Suriye'de iç savaş

Suriye'de salgın korkusu

Dünya Sağlık Örgütü, Suriye’de temiz su sıkıntısının yanı sıra su yoluyla bulaşan hastalıklarının büyük artış gösterdiğini açıkladı. Hepatit A vakaları katlandı. Havaların ısınmasıyla kolera salgınından korkuluyor.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Suriye'de iç savaş 4. yılını tamamlıyor. [Fotoğraf:RAMI AL-SAYED/AFP]

dünya sağlık örgütü (dsö) suriye temsilcisi elizabeth hoff, suriye'deki iç savaş beşinci yılına girerken, ülkedeki sağlık sisteminin de giderek kötüleştiği belirtti, salgın hastalık tehlikesine dikkat çekti. 

birleşmiş milletler (bm) cenevre ofisi'nde, dsö tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan hoff, "temiz içme suyuna erişim sıkıntısı nedeniyle, su yoluyla bulaşan hastalıkların artışından büyük endişe duyuyoruz " dedi.

dsö, bugün suriye irak, güney sudan ve orta afrika'da krizden etkilenen 21 milyon kişiye sağlık hizmetlerinin götürülebilmesi için 1 milyar dolarlık yardım çağrısında bulundu.

hepatit a ve kolera korkusu

hoff, suriye’de hepatit a ve kolera gibi su yoluyla bulaşan hastalıklarının artabileceğine yönelik uyarı yaptı.

suriye’de ocak ayından beri her hafta bin hepatit a vakasının tespit edildiğini dile getiren hoff, ülkede 2014 yılında 31 bin 460 kişinin hepatit a hastalığına yakalandığını ifade etti.

hoff, “normal şartlarda bu hastalıkları daha sıcak yerlerde tespit ediyoruz. fakat bu bize şunu anlatıyor; oradaki insanların artık daha önceki gibi temiz suya erişimi yok” diye konuştu.

sıcak mevsimin yaklaştığına dikkat çeken hoff, “hava sıcaklığı artacak, önümüzdeki mevsimde endişemiz kolera hastalığının yayılmasıdır. bu temel korkumuz.” dedi.

bm sağlık ajansı’na göre, kolera genellikle kirli içme suyuyla bulaşan, ishal, su kaybı ve kusma gibi ölüme yol açan yan etkilerine sahip, özellikle çocuklar için ölüm riski yüksek bir bağırsak enfeksiyonu.

suriye’de tıbbi yardım için 116 milyon dolar çağrısı

dsö, bu yıl kapsamında suriye’de 12.2 milyon kişiye tıbbi yardımı ulaştırmak ve sağlık hizmetleri verebilmek için 116 milyon dolar yardım çağrısı yaptı.

suriye’de her ay 25 bin kişinin yaralandığını belirten örgüt, cerrahi malzemeler, güvenli kan nakli ve anestezi gibi ihtiyaçlar olduğunu dile getirdi.

kuşatma altındaki bölgelerde sivillere erişimde büyük sıkıntılar yaşadıklarını ve geçen mayıs ayından beri kuşatma altındaki bölgelere tıbbi yardım gönderemediklerini ifade eden hoff, 2.7 milyon kişinin suriye'de işid'in kontrolü altındaki bölgelerde, 4.8 milyon kişinin ise erişimin zor olduğu bölgelerde yaşadığını söyledi.

kaynak: reuters ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;