Suriye'de iç savaş

Suriye'de seçim tiyatrosu

10 milyon mültecinin, 600 bin yaralının, 200 bin engellinin, 200 bin şehidin, 300 binden fazla tutuklu ve kayıbın olduğu bu 'istikrarlı' ortamda, bir tiyatro yönetmeni çıkıyor ve 'Devlet Başkanlığı seçimleri zamanında yapılacaktır ve Esed’le yarışmak isteyenler için kapı açık' diyor.

Konular: Ortadoğu
Suriye'de rejim yanlıları düzenledikleri gösterilerle Esed'e destek verdi. [Fotoğraf: Al Jazeera]

suriyeli mülteciler göç ve yoksulluğun maddi ve manevi acılarını yaşıyor.  ancak yaşamayanların göremeyebileceği psikolojik acılar da var: vatandan uzak olmak ve ona özlem duymak. bazı mültecilerin nitelemesiyle, kendilerinin göç etmelerine sebep olan rejim tarafından düzenlenen seçimler psikolojik acılara yenilerini ekliyor.

'üzüntüyle izliyorlar'

mültecilerden selim kamplardaki mütecilerin büyük çoğunluğunun, suriye rejimi destekçilerinin devlet başkanlığı seçimlerinde aday olan kişiler hakkında yapıp ettiklerini, seçim kutlamalarını televizyon ve internetten üzüntüyle izliyor.

selim rejim destekçilerinin kutlamalarını, suriye halkının ve çocuklarının kanları üzerinde yapılan etkinlikler olarak görüyor. ona göre mülteciler bu manzaraları öfke ve üzüntüyle izliyor. selim ‘çoğunluğu mülteci ve felakete uğramış bir ülkede seçimler için nasıl kutlama yapabiliyorlar?’ diye soruyor.

selim, al jazeera’ye "vatanım suriye için devamlı olarak nezih seçimler hayal ediyorum; çok adayın olduğu, suriye halkının istediğini seçtiği... bugün suriye rejiminin iddia ettiği ve 

DOSYA: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

destekçilerini gülünç duruma düşürdüğü gibi değil. adayların çokluğu her birinin farklı yönelimlerinin olması anlamına gelir. savaş zamanı yapılan seçimler adil olmaz. mülteci, kovulmuş ve mahkum suriye halkı seçimlerde yok" dedi.

'yaşananlar gerçek mi, yoksa hayal mi?'

hama kent konseyi başkanı ve smdk üyesi selahuddin hamavi, "okuduğunuz ve gördüğünüz gibi kanın akıtıldığı ve halkın mülteci durumuna düşürüldüğü, 10 milyon mülteci ve sığınmacının, 600 bin yaralının, 200 bin engellinin, 200 bin şehidin, 300 binden fazla tutuklu ve kayıbın olduğu bu istikrarlı ortamda, bir tiyatro yönetmeni çıkıyor ve devlet başkanlığı seçimleri zamanında yapılacaktır ve esed’le yarışmak isteyenler için kapı açık diyor" ifadelerini kullandı.

selahuddin hamavi yaşadıklarının gerçek mi, yoksa hayal mi olduğunu kimi zaman düşündüğünü dile getirdi.

hamavi şaşkınlığının ve öfkesinin boyutlarını ortaya koyacak ironik bir ifadeyle seçimleri ‘asrın seçimi’ olarak niteliyor. çünkü ona göre suriyeliler, umutlarının gerçekleşmesi, ülkelerinin gelişmesi ve şimdiki rejimden kurtulmak için düzenlenen bir seçim hayalini kuruyordu. ama hayal acı bir gerçeğe dönüştü.

kaynak: cihad ahmed/ reyhanlı/al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;