Ortadoğu

Suriye'deki gerilim Lübnan'a sıçradı

Trablus'ta Şam rejimini destekleyen Nusayriler ile muhalif Sünniler arasında çıkan çatışmalarda biri asker en az dört kişi öldü.

Haberin Öne Çıkanları

'Keskin nişancı vurdu'

24 kişi yaralandı

El bombaları atıldı

Gece boyunca süren çatışmalar bastırılsa da, Trablusşam'dan zaman zaman silah sesleri geliyor. [Reuters]

lübnan'ın kuzeyindeki trablus kentinde suriye rejimine destek veren nusayriler ile sünniler arasında çıkan çatışmalarda, biri asker en az dört kişinin hayatını kaybetti. görgü tanıkları ve güvenlik yetkilileri, çatışmalarda 24 kişinin de yaralandığını söyledi. 

başkent beyrut’a 70 kilometre uzaklıktaki kentteki çatışmalara ilişkin lübnan televizyonlarında yer alan haberlere göre, olaylar sünni bölgesi olarak bilinen el kubbe mahallesine cumartesi gecesi roket atılmasıyla başladı. 
 
bu saldırıda issa ali isimli bir kişi hayatını kaybetti. saldırının ardından el kubbe, bab el tebbane ve cebel muhsin mahallelerinde yaşayan ve suriye rejimini destekleyen nusayriler ile sünniler arasında çatışmalar çıktı.
 
özellikle saat 04.00 ile 07.00 arasında sürdüğü belirtilen çatışmalarda, roketler ve makineli tüfeklerin kullanıldığı belirtiliyor.
 
askere 'keskin nişancı' ateşi
 
lübnan ulusal haber ajansı, çatışmalar sırasında faysal hüseyin abdullah isimli bir askerin keskin nişancı ateşinde hayatını kaybettiğini bildirdi. 18 yaşındaki mahmut el duhaibi'nin cesedinin, çatışma bölgesinde sokak ortasında bulunduğu belirtiliyor.
 
güvenlik güçlerinin, çatışmayı sona erdirdikten sonra bölgedeki güvenliği sağlamak çalıştığı bildirildi. lübnanlı bir askeri yetkili, çatışmalar azalsa da zaman zaman silah seslerinin gelmeye devam ettiğini söyledi.
 
lübnan’daki bu çatışmalar, halk ayaklanmasının yaşandığı komşu ülke suriye’deki şiddetin ülkeye sıçrama ihtimalini bir kez daha gündeme getirdi. ülkenin en büyük ikinci büyük kenti olan trablus 'un yarım milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 80'inin sünniler oluşturuyor. 
 
'önce gösteri düzenlendi' 
 
öte yandan lübnanlı bir diğer askeri yetkili ise çatışmaların cumartesi gecesi önce, ‘terör’ suçlularının serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenleyen islamcı bir grupla güvenlik güçleri arasında yaşandığını söyledi.
 
yola barikat kuran ve suriye’deki isyana destek veren 100 kişilik grubun, trablus kentindeki suriye devlet başkanı beşar esad yanlısı sosyal ulusal parti’nin bürosuna doğru yürüyüş yapmak istediği bildirildi. 
 
suriye’deki isyanda, şam hükümeti güvenlik güçleriyle çatışmaya giren muhaliflerin lübnan üzerinden silah elde ettiğini bir çok kez dile getirmişti. trablus'ta aynı bölgede şubat ayında meydana gelen çatışmalarda da iki kişi ölmüştü.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;