Suriye'de iç savaş

Suriye'deki işkencenin fotoğrafları BM'de

Suriye'de Esed rejiminin işkenceyle öldürdüğü 11 bin kişiye ait fotoğraflar BM'de sergileniyor.

Suriye'de işkenceyi gösteren fotoğraflar, BM'nin New York'taki merkezinde görülebiliyor. [Fotoğraf: Reuters]

suriye'de beşşar esed rejimi tarafından işkenceyle öldürülen ve "sezar" kod adlı bir rejim askeri tarafından ortaya çıkarılan 11 bin kişiye ait 55 bin fotoğraftan bazı örneklerin olduğu sergi birleşmiş milletler'in (bm) new york'taki genel merkezi'nde açıldı.

çoğu erkek olan ancak aralarında kadın ve çocukların da olduğu cesetleri gösteren fotoğraflardaki detaylar görenleri rahatsız etmemesi için kapatıldı. eylül 2011-ağustos 2013 arasında çekilen fotoğrafların önüne uyarılar da konuldu. sergiyi gezenler, fotoğraflara bakmanın çok zor olduğunu söyledi. 

serginin açılışında konuşan suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu'nun (smdk) abd ve bm özel temsilcisi necib ghadbian, suriye'de hâlâ benzer vahşet olaylarının yaşanmaya devam ettiğini belirtti.

"radikal gruplara desteğe yol açıyor"

esed rejiminin işlediği savaş suçlarının irak şam islam devleti'nin (işid) ortaya çıkmasıyla ikinci plana atıldığını savunan ghadbian, bunun hesabının sorulmamasının aşırılık yanlılarına fırsat yarattığını ifade etti. ghadbian, "bm ve uluslararası toplumun, esed'in işlediği katliamların hesabını sormaması radikal grupların destek bulmasına yol açıyor" dedi.

rejim güçlerinin 2014'te 32 bin 507 kişiyi öldürdüğünü ve bunların yüzde 75'ini sivillerin oluşturduğunu anlatan ghadbian, halen 200 bine yakın suriyeli'nin de hapishanelerde olduğunu ve işkence gördüklerini öne sürdü.

ingiltere'nin bm büyükelçisi mark lyall grant ise, suriye'deki iç savaşın beşinci yılına girmek üzere olduğunu hatırlattı. öldürülen ve yerinden edilenlerinin sayısının 220 bin ve 7,6 milyona ulaştığını söyleyen grant, 3,8 milyon kişinin de ülkesini terk etmek zorunda kaldığını ifade etti.

türkiye, abd, katar, fransa ve ingiltere'nin de aralarında olduğu 16 ülkenin desteğiyle açılan sergi 20 mart'a kadar görülebilecek.

[Fotoğraflar: Reuters]

suriye ordusunda 13 yıl askeri polis fotoğrafçısı olarak görev yaptığını söyleyen "sezar" kod adlı kişinin çektiği fotoğraflar ilk olarak 20 ocak 2014’te yayımlanmıştı. yayınlanan fotoğraflara göre, bu kişilerin birçoğu ya işkence edilerek ya da aç bırakılarak öldürülmüştü.

"sezar" suriye dışına kaçarak elindeki fotoğrafları muhaliflere verdiğini söylemişti.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;