Ortadoğu

Suriyeli Kürtler Cenevre 2'de anlaştı

Suriye’deki tüm Kürt partileri Ocak'ta yapılacak Cenevre-2 Konferansı’na tek heyetle gitme kararı aldı. Suriyeli Kürt gruplar 17 Aralık'tan bu yana Erbil'de görüşüyorlardı.

Haberin Öne Çıkanları

Kürtlerden Cenevre'ye tek heyet

Sınır kapıları açılacak

Gözlemci heyeti çalışacak

Rojava Halk Meclisi Başkanı Abdülselam Ahmet"Suriye'deki devrimin barışla sonuçlanacağına hep inandık" dedi.[AA]

ortak karara göre konferansa hazırlık sürecinde irak-suriye sınırı’ndaki semalka ve peşhabur gümrük kapıları sürekli açık tutulacak, 11 kişilik gözlemci komitesi hazırlıkları izleyecek.

kararı suriye'deki demokratik birlik partisi'nin (pyd) ağırlıkta olduğu rojava halk meclisi ile barzani destekli diğer kürt partilerin oluşturduğu suriye kürtleri ulusal meclisi'nin (enks) yetkilileri açıkladı.

irak kürt bölgesel yönetimi’nin (ikby) başkenti erbil'de düzenlenen basın toplantısında konuşan rojava halk meclisi başkanı abdülselam ahmet, suriye'nin geleceğinin cenevre-2 konferansı'nda detaylı bir şekilde ele alınacağını ve bu yüzden katılımın önemli olduğunu söyledi.

kürtler üçüncü taraf

suriye’deki iç savaşta kürtlerin üçüncü taraf olduğunu söyleyen ahmet, 'cenevre-2'de kürt meselesi konuşulmazsa eksik bir konferans olacaktır. bölgemizde kürt, arap ve süryani herkes birlikte yaşıyor. barışla yaşamak için çok zahmet çektik ve elimizden geldiğince katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

ahmet toplantılarda suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteren pyd'nin tutukladığı siyasiler konusunun da gündeme geldiğini, rojava halk meclisi’nin tutukluların serbest bırakılması için girişimde bulunma kararı aldığını söyledi.

sınırlar pazarlık konusu olamaz

erbil’de varılan anlaşmaya göre suriye tarafındaki semelka sınır kapısı ile ikby tarafındaki peşhabur sınır kapıları sürekli açık tutulacak. ahmet basın toplantısında “sınır kapısı siyasete alet edilmemeli, pazarlık konusu olmaktan çıkmalıdır” dedi.

ahmet’e göre grupların üzerinde anlaşmaya vardığı 11 kişilik gözlemci komitesi de bağımsız çalışacak ve sınır kapısı, sağlık, insani yardım ve eğitim gibi konularda gözlem yapacak.  

suriye muhalefetiyle birlikte katılma talebi

suriyeli kürtlerin cenevre 2'ye suriye muhalefeti ile birlikte mi, yoksa ayrı bir heyet olarak mı katılacağı ise belirsiz. 

ortak basın açıklamasında konuşan suriye kürt ulusal konseyi (ensk) üyesi tahir sıfuk da kürtlerin konferansa suriye muhalefeti ile birlikte katılmak istediğini ancak muhalefet istemezse kürtler olarak ayrı bir heyetle katılacaklarını açıkladı.

17 aralık'tan bu yana süren toplantıların ilk günlerinde suriye muhalif koalisyonunun lideri ahmed carba, kürt grupların konferansa iki heyet halinde katılacağını, hem rejim hem de muhalif saflarda yer alacağını açıklamıştı. 

kürt partilerin yetkilileri basın toplantısında sık sık pyd ile diğer siyasi oluşumlar arasında arabuluculuk yapan ikby başkanı mesut barzani, diyarbakır bağımsız milletvekili leyla zana ve diyarbakır büyükşehir belediye başkanı osman baydemir'e teşekkür ettiler.

erbil’deki toplantılar barzani, zana ve baydemir'in katılımıyla başlamıştı. 

suriye'nin geleceğinin konuşulacağı konferans 22 ocak'ta montrö'de başlayıp 24 ocak'ta tarafların katılımıyla cenevre'de devam edecek. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;