Suriye'de iç savaş

Suriyeli Kürtler özerklik ilan etti

PYD ağırlıklı 'Yasama Meclisi'nin kabul ettiği Anayasa ile ülkenin kuzeyinde 'Demokratik Özerk Yönetim' ilan edildi. Bölge üç kantona ayrıldı.

Konular: Suriye, Kürt sorunu

suriye'de geçtiğimiz yılın kasım ayında ilan edilen geçici yönetime bağlı yasama meclisi, 'toplumsal sözleşme' adını verdiği anayasa'yı oy birliği ile kabul etti.

'batı kürdistan demokratik özerk yönetimi yasama meclisi' tarafından kabul edilen anayasa'da suriye'nin demokratik parlamenter bir sistemle yönetildiği kabul edilirken, "demokratik özerk yönetim, merkezi olmayan sisteme dayalı kurulacak gelecekteki suriye'nin bir parçasıdır" ifadesi yer aldı.

suriye'nin kuzeyi 3 kantona ayrıldı

amude kentinde düzenlenen toplantıda kabul edilen anayasa'da, suriye'de kürtlerin yaşadığı kuzeydeki bölgenin cizre, kobani ve afrin olmak üzere 3 kantona ayrıldığı ve bu kantonların suriye topraklarının bir parçası olduğuna vurgu yapıldı.

en kalabalık kürt kenti olan kamışlı'nın cizre kantonunun merkezi olduğu belirtildi ve "cizre kantonunun resmi dilleri kürtçe, arapça ve süryanice'dir" denildi. bunun yanı sıra diğer dillerin de güvence altında olduğu anayasa'da yer aldı.

"savunma gücü ypg"

67 üyeli meclis'in 61 üyesinin katıldığı ve oy birliği ile kabul edilen anayasa'da, pyd'nin silahlı kanadı ypg için de ayrı bir madde ayrıldı. o maddeye göre, ypg, özerk yönetim'in savunma gücü olarak kabul ediliyor.

her kantonda 20 bakanlık, tüm kurumlarda eşbaşkanlık

anayasa'nın kabul edilmesinden sonra yönetim modelini görüşen meclis, bu konuda da görüş birliğine vardı. kabul edilen modeli, bölgenin kanton sistemine göre yönetilmesini öngörüyor. her kantonda 20 bakanlık olacak.

yüzde 40 cinsiyet kotasının uygulandığı modelde, tüm kurumlarda eşbaşkanlık sistemi benimseniyor. süryaniler için de pozitif ayrımcılık getiriliyor.

özerk yönetimin meclisi 101 sandalyeden oluşacak. seçimde 15 bin oy alan parlamenter olabilecek. oy kullanma yaşı ise 18 olacak. 

kurucu meclis iki ay önce ilan edilmişti

suriyeli kürtler, 2013'ün kasım ayında kurucu meclis ilan etmiş, pyd lideri salih müslim, bunun geçici yönetim ilanı olmadığını ancak bunun ilk adımı olduğunu söylemişti. müslim, bu açıklamadan bir ay sonra da, suriye'de özerk bir yönetim kurmak istediklerini belirtmişti.

 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;