Suriye'de iç savaş

Suriyeli muhalifler Kahire’de

Suriye krizinin çözümünde rol oynamak isteyen Mısırlı yetkililer, ülkeyi ziyaret eden SMDK Başkanı Hadi Bahra ile görüşecek. Görüşülecek konuların başında Moskova ve Kahire'de düzenlenmesi öngörülen iki toplantı var.

Konular: Suriye, Ortadoğu
SMDK Başkanı Hadi Bahra, Rusya Başkanı Putin'in Ortadoğu Özel Temsilcisi Bogdanov'la 7 Aralık'ta görüşmüştü. [Fotoğraf: AA]

suriye muhalif ve devrimci güçler koalisyonu'ndan (smdk) al jazeera’ye konuşan kaynaklar, görüşmelerde suriye’deki son durum ve siyasi gelişmelerin yanı sıra moskova  ve kahire’de düzenlenmesi öngörülen toplantılar ve bm özel temsilcisi staffan de mistura’nın 'dondurulmuş bölgeler' planı gibi konular masada olacağını belirtti.

smdk başkanı hadi bahra önce kahire merkezli arap birliği başkanı nebil arabi ile görüşecek, ardından da mısır dışişleri bakanı sâmih şükri ile bir araya gelecek.

mısırlı yetkililerden görüşmelerin içeriği ile ilgili açıklama gelmezken anadolu ajansı'na konuşan mısırlı bir diplomat, mısır’ın suriye'deki krizin çözümüne ilişkin birtakım önerileri olduğunu ancak bu önerilerin somut bir hale gelecek kadar olgunlaşmış olmadığını ifade etmişti.

hadi bahra başkanlığındaki smdk heyetinde koalisyonun üyeleri bedir camus ve semira mesalme de yer alıyor.

suriye rejimi, 17 aralık’ta beşşar esed’in kuzeni olan imad esed başkanlığında bir heyeti mısır’a göndermişti.

bu ziyaretten günler sonra suriye’nin içinden yerel devrim koordinasyonları'nı temsil eden bir başka heyet mısır’a giderek dışişleri bakanı şükri ile görüşmüştü.

hedef 'moskova cenevre'si'

hadi bahra 7 aralık’ta istanbul’da rusya devleti başkanı putin'in ortadoğu özel temsilcisi mihail bogdanov'la görüşmüştü.

kısa bir süre önce de suriye dışişleri bakanı velid muallim rusya’da devlet başkanı vladimir putin ve dışişleri bakanı sergey lavrov ile bir araya gelmişti.

rusya’nın hedefi moskova’da suriye rejimi ve muhalefetini bir araya getirerek yeni bir cenevre süreci başlatmak.

muhalifler kendi aralarındaki görüşmeleri moskova yerine kahire arabuluculuğuyla yapmayı tercih ediyor.

suriye iç savaşını sonlandırmayı hedefleyen ancak başarısızlıkla sonuçlanan cenevre görüşmeleri de abd ve rusya girişiminde gerçekleşmişti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;